Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 22 september 2017

”Tveksam miljönytta med vegansk mat”

Att vegetarisk mat är bäst för miljön är en sanning med modifikation, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Vegetariskt är inte alltid mest miljövänligt.
Vegetariskt är inte alltid mest miljövänligt.

I lokaltidningen Täby Nyheter berättas att en gymnasieskola i Stockholmsförorten ska servera enbart vegansk mat under en hel månad, av miljöskäl. ”Jag tror att fler och fler ungdomar är medvetna om att vegetarisk mat är bra för miljön”, säger Fredrik Sörensen, vd för Täby Enskilda gymnasium.

Alla elever håller dock inte med. I en insändare i tidningen argumenterar eleverna Johan Håård och Mir Amanj emot: ”Sverige har en av världens bästa djurskyddslagar och är ett av de länder i världen som använder minst antibiotika i uppfödningen. Vi bör dessutom stödja våra lokala lantbrukare här i Sverige”, skriver de båda och ifrågasätter om verkligen vegansk mat – som huvudsakligen är importerad – verkligen är så mycket bättre för miljön.

Det är härligt med unga människor som inte oreflekterat sväljer åsikterna på modet utan som tänker själva! För övrigt försvarar sig skolan med att man så långt möjligt ska köpa svenska råvaror.

Det kan i dagens läge vara svårt. Men visst kan det tänkas att svenskt lantbruk kan odla mer proteinrika vegetabilier. Land Lantbruk skrev om några lantbrukare i Östergötland som framgångsrikt har odlat quinoa, en mållväxt från Anderna med proteinrika frön. Och mot den här bakgrunden är det också positivt att regeringen satsar 90 miljoner på växtförädling, bland annat med syftet att ta fram nya proteingrödor.

Men att vegetariskt är bättre för miljön, vilket skolchefen påstår, är en sanning med modifikation. Från våra naturbetesmarker kan inga vegetabilier för humankonsumtion komma, men betade av djur producerar de livsmedel och är hem för mängder av arter. Det är också svårt att tänka sig jordbruk i Norrland eller sydsvenska höglandet utan vallodling.

En motbild till Täbyskolans enkelspåriga sätt att se på lantbruket och miljön har nu framställts av Landsbygdsnätverket, i form av studiematerial och filmer. Här används begreppet ekosystemtjänster för att beskriva de nyttor för människor och miljö som lantbruket levererar. Utöver livsmedel handlar det om sådant som kolinlagring i mark, biologisk mångfald och ökad mullhalt (när gödseln från djur sprids på åkrarna).

Skolan borde ge sina elever en mer nyanserad bild av sambanden i miljön. Verkligheten är komplex, inte svart och vit.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen