Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 april

Tysk domstol slår fast: Kobjällror stör inte

Kor med bjällror är inte störande, även om de ibland kan höras mitt i natten. Det slår en domstol i Bayern fast efter en fem år lång strid mellan en mjölkbonde och hennes grannar.

 Kobjällror är en del av lantlivet i Bayern.
Kobjällror är en del av lantlivet i Bayern. FOTO: Mostphotos

Ett par i byn Holzkirchen i Bayern i Sydtyskland har i fem års tid försökt få stopp på såväl bjällerklang som lukt och insekter från en mjölkgård. Det är ljudet av kobjällrorna som stör dem mest. Enligt Süddeutsche Zeitung hör paret klockorna mitt i natten och kan inte sova.

70 decibel

I rätten har deras advokat spelat upp ljudet från klockorna och hävdat att det kommer upp i över 70 decibel. Men rätten har inte övertygats om att det är en olägenhet.

Mjölkbonden Regina Miller säger i Süddeutsche Zeitung att ”det handlar om vår tradition” och ”om det ska hålla på så här så är det slut med Bayern”. Hon förklarar att hon har klockor på korna för att kunna höra var de är någonstans om de rymmer.

Rätten gav Regina Miller rätt. Hennes mjölkkor är ingen olägenhet, vare sig vad gäller ljudet från klockor eller lukt.

LÄS MER: Därför måste stirrande getter flytta efter klagomål

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen