Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 augusti

Tyska politiker föreslår höjd moms på kött

Jordbrukspolitiker från flera partier i Tyskland är positiva till att landet inför en köttskatt. Syftet är dels att få tyskarna att äta mindre kött, dels att förbättra djurhållningen genom stöd till köttproducenterna.

 Politiker från De gröna och regeringspartierna Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är positiva till idén om en köttskatt som bland annat ska finansiera en bättre djurhållning.
Politiker från De gröna och regeringspartierna Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är positiva till idén om en köttskatt som bland annat ska finansiera en bättre djurhållning. FOTO: Istock

I förra veckan publicerade FN sin senaste klimatrapport som bland annat förespråkar en mer hållbar köttproduktion. I det korvälskande Tyskland diskuteras nu ett förslag om att införa en köttskatt för att få invånarna att dra ner på sin köttkonsumtion som ett led i att minska landets klimatpåverkan.

Men skatten ska också komma köttproducenterna till del för att få dem att satsa på bättre djurhållning, rapporterar Ekots korrespondent.

Höjd moms

Enligt det förslag som har diskuterats skulle dagens moms höjas från 7 till 19 procent. Politiker från De gröna och regeringspartierna Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är positiva till idén om en köttskatt som ursprungligen kommer från det tyska djurskyddsförbundet, berättar Ekot.

Inte aktuellt i Sverige

I Sverige är det inte aktuellt med en köttskatt, enligt klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

– Som miljöpartist tror vi att man kan använda matmomsen för att gynna mer hållbara livsmedel som har mindre klimatpåverkan. Just nu har vi inget förslag på en köttskatt, säger hon till SVT.

LÄS MER: ”Svensk mark kommer vara otroligt värdefull i klimatarbetet”LÄS MER: Jord- och skogsbruk viktiga för utsläppsmål

Relaterade artiklar

Till toppen