Ukraina kan börja konsumera pestkött
Grisproducenterna i Ukraina föreslår att kött från grisar smittade av afrikansk svinpest ska få säljas till konsumenter.
I augusti bekräftades afrikansk svinpest på en gård i Lviv, Ukraina och cirka 100 000 grisar avlivades och efter de senaste utbrotten uppskattar den statliga veterinärtjänsten att Ukraina är på väg att förlora 1,6 procent av sina 6,4 miljoner grisar, skriver Pig Progress.
Priset steg
Strax före utbrottet i augusti sa Volodimir Lapa, ordförande för den statliga veterinärtjänsten, att det totala antalet ASF-utbrott i Ukraina hade minskat hittills i år, jämfört med samma period föregående år. Det finns rapporter om att priset på fläsk steg något efter bekräftelsen av utbrottet.
Smittat kött har konsumerats
Nu har Ukrainas boskapsproducentförening uppmanat myndigheterna att tillåta kött av smittade svin i livsmedelsindustrin.
Ett argument är att eftersom ett antal fall av afrikansk svinpest inte har rapporterats in av bönder, har ukrainska medborgare konsumerat fläsk från infekterade svin under flera år.
”Helt säkert”
”Forskare säger att ASF-viruset dör när det behandlas med en temperatur på 60 grader i 30 minuter. Detta innebär att till exempel konserverat kött som tillverkas med infekterat fläsk är helt säkert både för livsmedel och ur biologisk säkerhetssynpunkt. Om vi skulle producera dessa produkter för den nationella strategiska reserven, skulle vi kunna utfodra cirka 200 000 människor som använder fläsk från svin som har avlivats efter ASF-utbrott”, sade boskapsproducenterna.
Mobil enhet
Enligt förslaget ska det infekterade fläskköttet bearbetas med en speciell mobil enhet i gårdens lokaler, säger föreningen. Detta till en viss merkostnad men ändå långt ifrån förlusten grisbönderna lider på grund av den fortsatta spridningen av sjukdomen.
Enligt Pig Progress har ingen reaktion kommit från Ukrainas regering på förslaget.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.