Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2019

Ukraina kan börja konsumera pestkött

Grisproducenterna i Ukraina föreslår att kött från grisar smittade av afrikansk svinpest ska få säljas till konsumenter.

 Enligt förslaget skulle köttet användas till produkter för den nationella strategiska reserven, där runt 200 000 människor skulle ta del av köttet.
Enligt förslaget skulle köttet användas till produkter för den nationella strategiska reserven, där runt 200 000 människor skulle ta del av köttet.

I augusti bekräftades afrikansk svinpest på en gård i Lviv, Ukraina och cirka 100 000 grisar avlivades och efter de senaste utbrotten uppskattar den statliga veterinärtjänsten att Ukraina är på väg att förlora 1,6 procent av sina 6,4 miljoner grisar, skriver Pig Progress.

Priset steg

Strax före utbrottet i augusti sa Volodimir Lapa, ordförande för den statliga veterinärtjänsten, att det totala antalet ASF-utbrott i Ukraina hade minskat hittills i år, jämfört med samma period föregående år. Det finns rapporter om att priset på fläsk steg något efter bekräftelsen av utbrottet.

Smittat kött har konsumerats

Nu har Ukrainas boskapsproducentförening uppmanat myndigheterna att tillåta kött av smittade svin i livsmedelsindustrin.

Ett argument är att eftersom ett antal fall av afrikansk svinpest inte har rapporterats in av bönder, har ukrainska medborgare konsumerat fläsk från infekterade svin under flera år.

”Helt säkert”

”Forskare säger att ASF-viruset dör när det behandlas med en temperatur på 60 grader i 30 minuter. Detta innebär att till exempel konserverat kött som tillverkas med infekterat fläsk är helt säkert både för livsmedel och ur biologisk säkerhetssynpunkt. Om vi ​​skulle producera dessa produkter för den nationella strategiska reserven, skulle vi kunna utfodra cirka 200 000 människor som använder fläsk från svin som har avlivats efter ASF-utbrott”, sade boskapsproducenterna.

Mobil enhet

Enligt förslaget ska det infekterade fläskköttet bearbetas med en speciell mobil enhet i gårdens lokaler, säger föreningen. Detta till en viss merkostnad men ändå långt ifrån förlusten grisbönderna lider på grund av den fortsatta spridningen av sjukdomen.

Enligt Pig Progress har ingen reaktion kommit från Ukrainas regering på förslaget.

Läs mer: Svinpest tvingar Kina att använda fläskreserv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen