Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 februari 2019

Ulf Möller om torkan: ”Analysen framåt är det viktiga”

Det svenska lantbruket är generellt pressat av svag lönsamhet. För många företag har betalningsförmågan kraftigt försämrats till följd av det extrema sommarvädret förra året. Land Lantbruk har frågat tre experter på lantbrukets ekonomi hur de ser på läget och vad bönderna kan göra för att klara krisen.

 Ulf Möller, ansvarig jord- och skog, Swedbank och Sparbankerna.
Ulf Möller, ansvarig jord- och skog, Swedbank och Sparbankerna. FOTO: Johan Sedenius

Ulf Möller, segmentsansvarig skog och lantbruk vid Swedbank och Sparbankerna:

Hur allvarligt är läget för det svenska lantbruket ett halvår efter den extremt varma och torra sommaren 2018?

– Det vet vi inte på grund av att lantbrukarna inte i tillräcklig omfattning kommit in med likviditetsanalyser. Det är det som är kruxet. Jag har pratat med kollegor, leverantörer och LRF Konsult och vi vet inte mer än att det kommer att kosta ett antal miljarder. Jag tror att vi i viss utsträckning ser effekterna av ett beteende där man stoppar huvudet i sanden, man hoppas väl att det ska lösa sig i alla fall.

Vilka är de största problemen för lantbruksföretagarna?

– Det är likviditeten. Pengarna börjar ta slut i mars-april och man kanske inte kan betala sina foderfakturor, vårens insatsvaror och liknande.

Alternativet kan vara att sälja

Vad blir konsekvenserna av den ansträngda likviditeten? Finns det skäl att räkna med en ökning av konkurser i näringen?

– Konsekvensen blir att någon annan måste låna ut pengar och har du inte pratat med banken och fått hjälp är det leverantörerna, till exempel Lantmännen, Svenska Foder, maskinstationer och andra. Jag tror inte att vi får konkurser, men alla kommer inte att få likviditet. Då är alternativet att avveckla och sälja. I det läget är det viktigt att gå till banken innan man har hamnat i stora skulder.

Vilka är dina främsta råd till drabbade lantbrukare?

– Skaffa kontroll. Ring Hushållningssällskapet, Växa Sverige, LRF Konsult eller en privat revisor och ta reda på hur mycket pengar som kommer att saknas i juli-augusti innan skörden har kommit in och det vänder runt. Analysen framåt är det viktiga, det spelar ingen roll hur bokslutet 2018 såg ut.

Måste bygga upp egna muskler

Vad kan man som enskild företagare göra för att vara bättre rustad vid nästa kris?

– Man måste vara effektiv och skaffa sig en ekonomisk buffert. Det finns företag som har i ladorna och kommer att klara torkan utan att behöva låna pengar. Andra behöver på sikt bygga upp egna muskler som kan användas när kostnaderna plötsligt sticker i väg.

Vad gör ditt företag/organisation för att underlätta situationen?

– Rent produktmässigt kan vi lätta på betalningar och låna ut nya pengar. Det är det som behövs, men det fordrar som sagt också att lantbrukaren själv har gjort en grundlig genomgång av verksamheten. Det är vad jag verkligen önskar. Utifrån det kan man diskutera amorteringslättnader och flera andra vägar framåt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen