Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2018

Ulrika vill inte låna en miljon för att fortsätta

ÄSTAD.

Efter 20 år som smågrisproducent är det snart slut för Ulrika Persson utanför Falkenberg. Hon klarar inte ett tapp på runt 650 000 kronor.

 Smågrispriset har under året gått ned med en hundralapp från ungefär 700 kronor till dagens 600 kronor. I kombination med dyrare foder slår det hårt mot uppfödarnas ekonomi.
Smågrispriset har under året gått ned med en hundralapp från ungefär 700 kronor till dagens 600 kronor. I kombination med dyrare foder slår det hårt mot uppfödarnas ekonomi. FOTO: Ann Lindén

För en av deltagarna på Hallands Grisföretagares framtidsmöte i torsdags har den akuta ekonomiska situationen redan fått konsekvenser. Under kommande år avvecklar Ulrika Persson sin smågrisproduktion med 130 suggor på Hällarps Gård i Långås.

– Jag tog beslutet för en månad sedan. Nu har jag visserligen seminerat lite förra veckan, men det pågår en utfasning, berättar hon.

Köper färdigfoder

Gården har ingen egen spannmålsodling och en prishöjning 1 krona per kilo på färdigfodret slår hårt samtidigt som smågrispriserna jämfört med början på året har sjunkit med en hundralapp till runt 600 kronor.

– Det gör ungefär 650 000 kronor på årsbasis för min del och det skulle kräva att jag tar ett lån på kanske en miljon för att få det att gå runt, säger Ulrika Persson.

I radio och TV

Hon har valt att vara helt öppen med vad som sker och har bland annat medverkat i ett inslag i både radio och TV för att ge en bild av vad som pågår. Ulrika har tre grupper till som ska grisa men i mars–april nästa år skickas de sista djuren i väg.

– Ända sedan jag startade vi fått höra att vi ska bli mer effektiva. Bara de senaste fyra åren har vi ökat med 2,5 smågris per årssugga men det räcker uppenbarligen inte, säger Ulrika Persson.

SE FILM: ”Det kommer en prishöjning för svenska grisproducenter”

Funderar på framtiden

Hennes man driver en mekanisk verkstad och kommer nu att jobba med den på heltid. Han har fram tills nu lagt en del timmar i grisstallet. Vad Ulrika ska göra i framtiden är däremot oklart och något hon ska fundera på under det halvår som återstår av livet som grisproducent.

Det hon fick höra på mötet i Ästad gjorde att hon ändå tror på en framtid för grisproduktionen bortom den rådande krisen.

– Om ett år tror jag att vi har en helt annan prisbild och det gäller att reda ut situationen fram till dess, säger Ulrika Persson

Känns det tråkigt att inte vara med på det tåget?

– Det känns jättetråkigt, ja.

SE FILM: Grisföretagare lägger nerLÄS MER: Pressade grisuppfödare mötte slakterierna och handeln

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen