Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 mars 2017

Ung entreprenör prisad för bärodling

Bärodlaren Josefin Svensson var fullt upptagen med att klippa blåbärsbuskar när telefonsamtalet kom som berättade att hon är årets vinnare av priset Ung Växtkraft.

FOTO: Johan Sedenius

– Jag blev helt överväldigad. Det är väldigt roligt, säger Josefin Svensson, 28 år, som driver en bärodling på gården Öllöv på Bjärehalvön.

Priset i form av en check på 50 000 kronor tog hon emot under LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby i veckan. Tävlingen är instiftad av LRFs ungdomsnätverk och Länsförsäkringar för att stödja unga entreprenörer på landsbygden.

Utbildad trädgårdsingenjör

I juryns motivering till årets pristagare sägs bland annat att Josefin Svensson med stort engagemang och målmedvetenhet har hittat sin nisch i de gröna näringarna. Juryn framhåller också hennes kunskap och goda affärskänsla.

Vinnaren är uppvuxen på Öllöv, där familjen har haft odlingsverksamhet i många generationer. Först hade hon inga planer på ett yrkesliv i den gröna sektorn, men så småningom utbildade hon sig till trädgårdsingenjör.

– Intresset för bär växte under studietiden, förklarar hon.

Frilandsodling av jordgubbar

Bärodlingen är nu en egen gren inom familjeföretaget under varumärket Josefins bär. Planerna inför kommande säsong är bland annat att etablera frilandsodling av jordgubbar, att öppna för självplock av bär och grönsaker och att utveckla de egna försäljningsställena.

Relaterade artiklar

Till toppen