Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari 2018

Unik miljonaffär för svenska fårbönder

I Skåne har det just gjorts en unik miljonaffär. Det är Maycon Vinborg och Emma Jönsson på Tangará farm som satsat på ännu en ovanlig fårras. Och denna gång har lammen sålts redan som foster - för 1,2 miljoner kronor.

 På Tangará farm utanför Hörby driver Maycon Vinborg och Emma Jönsson sitt fåravelsföretag. I avelsarbetet i dag använder de djur av raserna border leicester, texel, gotlandsfår, finull och deras egen swedish mule.
På Tangará farm utanför Hörby driver Maycon Vinborg och Emma Jönsson sitt fåravelsföretag. I avelsarbetet i dag använder de djur av raserna border leicester, texel, gotlandsfår, finull och deras egen swedish mule. FOTO: RICKARD NILSSON

Just nu är Fårsverige inne i en slags revolution och Maycon Vinborg och Emma Jönsson är två kuggar i den utvecklingen. Förra året berättade Land Lantbruk om parets satsning på rasen border leicester och dess intåg i svensk fåravel. I år gör de unga entreprenörerna ännu en satsning och denna gång gäller det rasen walliskt svartnosfår.

Efterfrågan på den i Sverige ovanliga rasen gav paret en affärsidé, utanför den mer traditionella med rena produktionsdjur. Att importera embryon för att sedan sälja livdjur och semin till ett pris som speglar den höga efterfrågan.

– Det är en ras med olika användningsområden men man har den främst för dess utseende. Rasen i sig är ett konstverk och många vill ha fåren för att de är vackra att se på, säger Maycon Vinborg.

 Walliskt svartnosfår.
Walliskt svartnosfår. FOTO: Renee Snouckaert

I september förra året kom ett hundratal embryon från fyra olika blodlinjer till Sverige, ett resultat av en internationell affär. Paret räknar med ett dräktighetsresultat kring 50 procent och om allt går som beräknat kommer ett femtiotal walliska svartnoslamm att födas på gården under februari månad. Elva av dem är redan sålda – men inte till vilket pris som helst. Tio tackor och en bagge har redan som foster sålts för en totalsumma av 1,2 miljoner kronor.

LÄS MER: Maycon Vinborg får Anders Wall-stipendiet

– Rasen är både ovanlig och eftertraktad och tills i dag har den inte gått att få tag på i Sverige, där av priset, säger Maycon Vinborg.

Priset skäligt

Enligt honom är priset skäligt och han ser inte att priset kommer att förändras den närmaste framtiden.

– Vi som har den här rasen i Sverige har gemensamt kommit överens att hålla priserna uppe för att behålla rasens exklusivitet. Det har inte varit lätt att komma över de här djuren och vi kommer göra vårt bästa för att rasen ska bevaras och inte korsas med andra raser, förklarar han.

Det kommer finnas sperma att köpa till parningssäsongen i oktober.

 Maycon Vinborg.
Maycon Vinborg. FOTO: RICKARD NILSSON

Embryoöverföring

Maycon Vinborg och Emma Jönsson har influerats av producenter i länder med en längre tradition av riktad fåravel och hämtar avelsmaterial för att skynda på både sina egna och andras avelsframsteg.

Border leicestern som de tog till sig genom embryoöverföring har nu börjat ta plats på marknaden och försäljningen av produktionstackorna av deras egen korsning ”Swedish mule” kan snart börja. Inom kort kommer de runt 700 korsningarna av gotlandsfår och border leicester födas. Djur som senare ska korsas med köttras för att producera slaktlamm av hög kvalitet.

LÄS MER: Ny seminstation för får öppnar snart

Relaterade artiklar

Till toppen