Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 26 februari 2018

Uppfödning och utsättning ska rädda hummern

Humrar ska födas upp och sättas ut i havet på västkusten för öka den minskande arten.

FOTO: Istock

För första sätts hummeryngel som har fötts i fångenskap ut i svenska vatten, skriver Sveriges Radio P4 Västmanland. Under en treårsperiod ska 4 500 yngel av hummer födas upp, för att sedan sättas ut i havet.

Ska öka hummerbeståndet

Tanken är att humrarna ska placeras ut vid Sotenäs på Västkusten. Kommunen driver projektet för att öka hummerbeståndet, som de senaste åren har blivit väldigt dåligt, säger Per-Olof Samuelsson, projektledare på Havsmiljösatsning Sotenäs, till Ekot.

– Det här är en satsning för att försöka få upp hummerbeståndet lokalt och se om en utsättning kan hjälpa till. Fungerar det bra så kan man fortsätta med det och göra det på fler ställen längs kusten, säger Per-Olof Samuelsson, projektledare havsmiljösatsning Sotenäs, till Ekot.

Honor fångades in

Under hösten fångades humrarna, ett antal honor, in. De bor nu på en forskningsstation i Kristineberg, utanför Lysekil, i blå lådor med grå lock.

Enligt docent Susanne Eriksson, docent i marinbiologi på Göteborgs universitet, påverkas humrarna inte negativt av att bo i plastlådorna, då dessa är större än de bohålor de normalt vistas i.

Sätts ut under våren

När deras ägg kläcks så kommer ynglen att födas upp för att sedan sättas ut under våren, när de har nått en storlek av ungefär två centimeter. Finansieringen av projeket sker via Jordbruksverket och Europeiska havs- och fiskerifonden. Tanken är att projektet också ska bygga en gemensam grund mellan forskare och fiskare.

LÄS OCKSÅ: LRF investerar i fiskodling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen