Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 augusti 2018

Uppmaningen: Panikköp inte grovfoder till överpris

Köp inte grovfoder i panik nu. Avvakta tills växtsäsongen närmar sig sitt slut i Sverige. Det kan verka helt hopplöst, men om det kommer regn snart förbättras läget.

FOTO: Erland Segerstedt

Christian Olsson, Maskinring Sjuhärad, manar lantbrukare som räknar med brist på grovfoder att inte panikköpa till på tok för högt pris.

– De flesta lantbrukare har förhoppningsvis foder så att det räcker åtminstone en bit in på nästa år. Längre fram i höst kommer vi att veta mer om vilka volymer som finns och vad fodret kommer att kosta. I dag får jag knappt tag på något grovfoder som kostar under 5 kronor per kilo fritt levererat till gård. Jag tycker inte att det får kosta mer än 4 kronor per kilo, säger Christian Olsson.

”Börjat sondera marknaden”

Kontakter tas med länder utanför Sverige, inte bara i norra Europa utan även så långt bort som i Kanada. Flera maskinringar i södra Sverige gör gemensam sak, men eftersom Maskinring Sjuhärad har närmst till hamnarna på västkusten har uppdraget hamnat hos Christian Olsson.

– Vi har börjat sondera marknaden. Kanada är det land som har säkrast kvalitet och störst volym att tillgå. Än så länge är deras pris för högt för vad lantbrukare kan betala, men vi för en dialog, säger Christian Olsson.

Kontakterna i Kanada är med stora företag som erbjuder foder av olika kvalitet och som i dag bland annat levererar till stora travstall i Europa.

– Vi kan vara säkra på att få foder av bra kvalitet. Om det blir aktuellt kan det i värsta fall handla om att importera så mycket som 10 000-tals ton och då kommer vi även att behöva personal på plats som bland annat kan säkerställa att vi får rätt kvalitet, säger Christian Olsson.

”Hoppas på transportstöd”

En annan orsak till att maskinringen avvaktar med importen är att man vill veta hur regeringens stödpengar kommer att fördelas.

– Vi hoppas ju att en del av paketet kommer att vara ett transportstöd som gör det möjligt att få grovfoder till Sverige till ett rimligt pris.

Christian Olsson får mycket samtal om foder, men han blir inte nerringd.

– Jag får kanske tio lokala samtal om dagen och tjugo samtal från andra delar av landet. De lokala variationerna är mycket stora vad gäller hur man har det med grovfoder. Vi vet inte ännu hur det kommer att sluta. Om det kommer nederbörd får både vallar och bete fart och växtsäsongen är lång. Vi har också uppmanat dem som tröskar nu och tar halmen att de, om det kommer regn, ska så en mellangröda som går att använda som grovfoder.

LÄS MER: Magdalena Andersson: ”En extraordinär situation””Krispaketet kommer inte att rädda någon från konkurs”

Relaterade artiklar

Till toppen