Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 juni 2019

Uppsägningar när Arla startar i Bahrain

Arla är nu i gång med produktionen på anläggningen som koncernen köpte i Mellanöstern i fjol. Ett 80-tal anställda i Danmark påverkas av flytten.

FOTO: Christel Lind

Land Lantbruk rapporterade i december förra året om Arla Foods planer på expansion i Mellanöstern och Nordafrika.

Kooperativet har i en storaffär köpt den amerikanska livsmedelsjätten Mondeléz verksamhet för mjukost i Mellanöstern. I affären ingår en toppmodern produktionsanläggning för ost i Bahrain. Den byggdes 2008 och rymmer även en pilotdel för innovation.

Startade för en vecka sedan

Arla inledde sin tillverkning på anläggningen för någon vecka sedan. Sammantaget ska produktion av 26 000 ton mjukost och 18 000 ton grädde successivt flyttas från de danska mejerierna i Bislev och Svenstrup.

Det innebär uppsägningar. Potentiellt påverkas 75 medarbetare, skriver den danska tidningen Finans.

Kapaciteten kan bli större

Sami Naffakh, koncerndirektör med ansvar för Arlas leveranskedjor, säger till tidningen att produktionen i Bahrain inledningsvis är densamma som den Mondeléz hade, viket var ost tillverkad på licens under varumärket Kraft.

Enligt honom utnyttjas än så länge endast 25-30 procent av anläggningens kapacitet på 66 000 ton, en kapacitet som vid behov dessutom kan utökas.

Stor marknad

Mellanöstern och Nordafrika är Arlas största marknad utanför Europa. Enligt bokslutet för 2018 ökade omsättningen där förra året till 560 miljoner euro från 549 miljoner euro föregående år.

LÄS MER: Arla genomför storaffär

Relaterade artiklar

Till toppen