Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 april 2018

USA godkänner Bayers förvärv av Monsanto

USA:s justitiedepartement ger grönt ljus för Bayers förvärv av Monsanto, en affär värd 62,5 miljarder dollar.

Affären får genomföras efter att företagen har gått med på myndigheternas krav på att sälja av tillgångar.

Därmed så anser justitiedepartementet att villkoren är uppfyllda för att konkurrensen på marknaden inte ska begränsas, enligt Wall Street Journal, som citerar insatta källor.

Monsantos aktiekurs ökade efter beskedet och nådde den högsta nivån på fyra år, skriver tidningen.

Fjärdedel av marknaden

Affären är en av de största inom lantbrukssektorn under senare. Om den genomförs väntas den nya koncernen får mer än en fjärdedel av den agrokemiska industrin, inom bland annat fröer och bekämpningsmedel.

I mars gav EU klartecken till affären, vilket också skedde efter att företagen hade genomfört ett antal nödvändiga åtgärder. Från svenskt håll har det också kommit farhågor om att affären kan leda till ett försämrat produktutbud. Även i USA finns kritik mot fusionen:

– Affären minskar konkurrensen inom fröer och kemikalier till lantbrukare, som kämpar med låga priser på grödor, och ökar risken för prishöjningar, säger Wenonah Hauter, vd för executive för organisationen Food & Water Watch, som anser att kraven på utförsäljningar inte kommer att motverka den extrema kontroll de två företagen får över lantbrukarnas data, genetik, bioteknik och den övriga agrokemiska industrin.

Bayer har inte velat kommentera uppgifterna, men uppger att köpet av Monsanto väntas bli klart under andra kvartalet.

LÄS OCKSÅ: Bonden förlorare när fyra jättar dominerar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen