Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 augusti 2019

USA höjer insatsen mot Kina i handelskriget

President Donald Trump kräver att amerikanska företag lämnar Kina, och höjer både befintliga och planerade strafftullar mot landet.

Utspelet kommer efter Kinas senaste besked i handelskriget med USA – där Peking nu ska införa strafftullar på import av amerikanska varor till ett värde av 75 miljarder dollar.

 USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. FOTO: Andrew Harnik

Den amerikanska åtgärden kommer sedan Kinas tullmyndighet annonserat att strafftullar på mellan fem och tio procent ska införas den 1 september respektive den 15 december. Det är samma datum som USA planerat nya tullar på kinesiska varor.

Bland de amerikanska varor som omfattas av Kinas strafftullar finns jordbruksprodukter som sojabönor, vete, majs och hirs. I december planerar Kina också att återinföra 25-procentiga tullar på amerikanska bilar och 5 procent på bildelar.

”Behöver inte Kina”

Beskedet har fått Donald Trump att rasa och kräva att amerikanska företag lämnar Kina. ”Vi behöver inte Kina och skulle uppriktigt sagt vara mycket bättre utan dem”, skriver presidenten på Twitter och tillägger:

”Våra fantastiska amerikanska företag beordras härmed att omedelbart börja titta på alternativ till Kina, det inkluderar att flytta hem era företag och att tillverka era produkter i USA.”

Trumps utspel bör ses som retoriskt då han saknar makt att beordra företag att lämna Kina. Men senare under fredagen skrev presidenten på Twitter att tullarna mot Kina höjs.

Befintliga tullar höjs

De befintliga 25-procentiga tullarna på kinesiska varor – till ett värde av 250 miljarder dollar – höjs till 30 procent från den 1 oktober, rapporterar CNBC.

Tullarna på den resterande delen av USA:s import från Kina på 300 miljarder dollar, som träder i kraft den 1 september, höjs från 10 procent till 15 procent, skriver Trump på Twitter.

Spänningarna i handelsrelationen mellan världens två största ekonomier gör avtryck på börsmarknaden. Beskedet om Kinas drag i maktkampen fick börserna att backa och Stockholmsbörsen vände tidigare uppgång till nedgång.

Efter Trumps utspel på Twitter backade de ledande indexen på Wall Street med mellan 2,4 och 3,0 procent.

FAKTA: Handelstullar mellan USA och Kina

Värdet av Kinas import från USA uppgick 2018 till 120 miljarder dollar. Merparten av importen är redan belagd med tullar. De tullar Kina nu planerar att införa berör varor som omfattar ett värde av 75 miljarder dollar.

Enligt den nya planen ska ytterligare strafftullar på fem procent på amerikanska sojabönor och tio procent på nöt- och griskött införas den 1 september.

Den 15 december adderas en strafftull på tio procent på amerikanskt vete, majs och hirs. Då återinförs också 25-procentiga tullar på amerikanska bilar samt en femprocentig tull på bildelar.

USA:s import från Kina omfattar varor till ett totalt värde av 540 miljarder dollar (2018).

Hittills har USA infört 25-procentiga tullar på varor värda runt 250 miljarder dollar. De ska nu höjas till 30 procent från den 1 september.

Den 1 september planerar USA nya tullar på varor värda ytterligare runt 300 miljarder dollar, det vill säga resterande delen av importen. Bland dessa varor finns barnkläder, datorer och mobiltelefoner. Dessa tullar var tänkta att ligga på 10 procent, men höjs nu till 15 procent.

Ingen överraskning

Kina beslut om strafftullar var dock väntat.

– Jag är inte alls överraskad. USA agerar, Kina reagerar, säger Fréderic Cho, oberoende Kinarådgivare.

Det var den 1 augusti som Trump basunerade ut ett nytt hot om strafftullar på kinesiska varor från och med september. Kinas regering sade redan då att motåtgärder är att vänta. Trump har sedan meddelat att tullar på vissa av varorna, som kläder, datorer och leksaker, skjuts upp till december. Men nu tycks de träda i kraft redan i september.

– Kina har konsekvent sagt: vi vill inte ha handelskrig men om ni vill ha handelskrig kommer vi att slåss. När Trump sa att han skulle införa nya tariffer är det klart att Kina fick anledning att reagera, säger Fréderic Cho.

Nya samtal

Då Kinas import från USA är betydligt mindre än USA import från Kina finns inte lika stort utrymme för Kina att belägga varor med strafftullar.

– De har antagligen slagit i taket gällande amerikanska varor de kan beslå med tariffer, säger Cho.

I stället blir följden nu att redan införda tullar höjs på vissa produkter.

Dock finns också andra åtgärder som Kina, enligt Cho, skulle kunna ta till som att försvåra för amerikanska företag att göra affärer och investera i Kina.

Sedan tidigare är nya samtal i förhandlingarna om ett handelsavtal mellan världens två största ekonomier planerade att äga rum i september.

LÄS MER: Kina köper mer jordbruksprodukter från USALÄS MER: Kinesisk import driver upp priserna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen