Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 november 2017

Utan glyfosat invaderar kvickroten

FJUGESTA

Utan glyfosat skulle kvickrot och annat svårbekämpat ogräs snart invadera åkrarna på Hidinge gård, som brukas med reducerad jordbearbetning.

 Bara några veckor efter skörden av höstvete växer kvickroten ohämmat på denna åker på Hidinge gård. Glyfosat är det enda preparatet som är riktigt effektivt, menar Håkan Wahlstedt.
Bild 1/2 Bara några veckor efter skörden av höstvete växer kvickroten ohämmat på denna åker på Hidinge gård. Glyfosat är det enda preparatet som är riktigt effektivt, menar Håkan Wahlstedt. FOTO: Gunilla Ander
 Glygosat besprutas efter skörd i stubb där det har blivit för mycket ogräs efter att höstvetet skördats.
Bild 2/2 Glygosat besprutas efter skörd i stubb där det har blivit för mycket ogräs efter att höstvetet skördats. FOTO: Gunilla Ander

Glyfosat är ett jätteviktigt preparat, konstaterar Håkan Wahlstedt som med hustrun Gunnel driver lantbruket i Fjugesta utanför Örebro. Företaget är en pilotgård i Odling i Balans och har slaktsvinsproduktion, växtodling och potatis som huvudnäringar.

– Ogräsen kan växa till sig ganska ohämmat då grödorna mognar av och skördas. Då är det viktigt att snabbt ta hand om kvickroten, säger Håkan Wahlstedt då Land Lantbruk en dag i mitten av september besöker Hidinge gård. Han tar oss med på en promenad som bär syn för sägen.

Kvickrot växer tätt

Vi passerar ett fält där höstvetet skördades sent i augusti och där kvickroten redan växer tät och i gröna ruggar. Om några veckor kommer dock den gröna inkräktaren att ha vissnat. Samma dag har Håkan Wahlstedt sprutat med glyfosat så att fältet i vår är redo att sås med åkerbönor och foderärter.

Få gånger räcker

Glyfosatet är också effektivt på vitgröe och annat gräsogräs som hunnit rota sig på detta fält sedan 2012, då växtskyddsmedlet senast användes. En eller kanske två gånger räcker det att spruta under gårdens växtföljd på sex år. Antingen efter skörd eller före sådd. Bara linet som odlas för industriell produktion av linolja besprutas då grödan växer.

Vinner tid

Glyfosat är viktigare i norra Europa än i södra, säger LRFs växtskyddsexpert Agneta Sundgren, som är med på gården. Under den korta svenska hösten är det viktigt att låta grödorna växa så länge som möjligt och att bekämpa sent, men före frosten. Med glyfosat vinner man tid. Det ger att flexibiliteten ökar, flikar Håkan in. Valmöjligheten att så en viss gröda efter en annan ökar när ogräs snabbt kan tas bort.

– Det finns idag inga andra preparat som ger just dessa fördelar, konstaterar Agneta Sundgren.

Färre körningar krävs

Utan glyfosat väntar en extra stor utmaning för gårdar som inte använder plogen för att bekämpa ogräs. Istället för att plöja jorden använder Håkan Wahlstedt tallriksredskap och kultivator, vilket inte ger plöjningens problem med växtnäringsläckage.

Dessutom krävs färre körningar med jordbearbetningsredskap, Det minskar användningen av diesel vilket är bra för klimatet, påpekar Håkan Wahlstedt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen