Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 augusti 2018

Utbetalningar av stöd i december

Utbetalningarna av de nationella stöden ska betalas ut 7 december. Det garanterar Jordbruksverkets divisionsdirektör Håkan Henriksson.

 Jordbruksverket ska börja betala ut den första delen av regeringens nationella stöd den 7 december i år.
Jordbruksverket ska börja betala ut den första delen av regeringens nationella stöd den 7 december i år. FOTO: Per Emgardsson

Jordbruksverket ska börja betala ut den första delen av regeringens nationella stöd den 7 december i år. Det framkom bland annat vid ett möte om torkans effekter med LRF, den samlade lantbruksbranschen, Jordbruksverket och representanter från näringsdepartementet, enligt ett pressmeddelenade från LRF.

Läs mer: Jordbruksverket får i uppdrag att utforma krispaket

Garanterar utbetalning

Där informerade Jordbruksverkets divisionsdirektör Håkan Henriksson om planen för att kunna betala ut det nationella stödet i år. Han garanterade att regeringens nationella stöd kommer att utbetalas den 7 december i år.

”Förståelse för oro”

Samma datum ska även slututbetalningarna av gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd, kompensationsstöd med flera påbörjas.

– Med tanke på historik som vi lantbrukare har med släpande utbetalningar av EU-ersättningar, där några dessvärre fortfarande väntar på utbetalningar från 2015, så har jag förståelse för den oro som många känner för tidpunkten för utbetalningen av de nu utlovade stöden, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Läs mer: Bucht vill inte se förskott på stöden

Ytterligare bekräftelse

– Men i samtliga våra kontakter med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har han lovat att de nationella stödpengarna ska betalas ut i år. Och på högnivåmötet idag fick vi återigen en bekräftelse på detta av Jordbruksverket, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Miljöstöd i oktober

Sverige kommer att utnyttja möjligheten att påbörja utbetalningen av förskottsersättningar på miljöstöden redan i mitten av oktober. Den 19 oktober börjar kompensationsstöden och miljöersättningarna för vallodling, betesmarker och slåtterängar samt för åren 2007 till 2013 att betalas ut. Där ska slutbetalningen påbörjas den 7 december.

Läs mer: I torkans spår – förskott på miljöstödet i oktober

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen