Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 oktober 2017

Utbudet i Sverige kan minska

Utbudet av produkter i Sverige kan minska eftersom vi har en så liten och speciell marknad längst upp i norr.

 Kjell Ivarsson, LRFs växtodlingsexpert.
Kjell Ivarsson, LRFs växtodlingsexpert.

Det är en bekymmersam konsekvens av att antalet växtskyddsföretag minskar i världen, konstaterar Kjell Ivarsson, LRFs växtodlingsexpert.

De här sammanslutningarna kan ju innebära att vi får för lite konkurrens. Snart kan det ju bli oligopol på marknaden. Och den sämsta konkurrensen får vi i utkanten av Europa.

Redan i dag väljer många bolag att inte ha sina produkter registrerade i Sverige.

Bolagen tystlåtna

Kjell Ivarsson ser en fara i att de stora företagen ännu mer tappar intresset för mindre länder och mindre grödor.

Men hur stor förändringen i Sverige faktiskt blir om fusionen Bayer-Monsanto går igenom och ytterligare stärker de stora bolagens dominans återstår att se.

Hittills varit bolagen mycket tystlåtna om hur fusionerna kommer att kunna påverka deras utbud av produkter, konstaterar Kjell Ivarsson.

Inte säkra på sammanslagning

I en sådan här process, så blir det extra mycket hysch hysch. Bolagen är ju inte säkra på att få igenom de här fusionerna, säger Ivarsson apropå planen att slå samman Bayer och Monsanto.

Rent generellt är det förmodligen negativt för Sverige och de minsta grödorna i vårt lila land. Vi har ju dessutom ett nordligt läge, och ett ganska komplicerade regelverk nationellt.

Färre nya sorter

Även växtförädlingen kan påverkas negativt av sammanslagningarna, vilket innebär att de nya sorterna kan bli färre.

Den europeiska växtförädlingen behöver stärkas. Den svenska livsmedelsstrategin lyfter speciellt anpassningen till det nordiska läget.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen