Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 februari 2018

Utmåla inte kon som klimatbov!

Det är en solidarisk handling att bruka vår egen jord, eftersom det inte belastar andra länders jordbruk och möjlighet till försörjning, skriver lantbrukaren Arne Lindström.

 Arne Lindström
Arne Lindström FOTO: Ann Lindén

De flesta av oss vill visa solidaritet med mindre lyckligt lottade, men ordet solidaritet kan innebära nära på vad som helst. En solidaritetshandling innebär oftast att göra något som visar på samhörighet med någon, eller med grupper av människor i syfte att hjälpa dem.

Det kan vara att demonstrera och agitera för någon annans sak, men kan det verkligen vara en solidaritetshandling att avstå från att äta kött? Man kan ju med den handlingen visa att man vill dela de mindre lyckligt lottades situation, men hjälper det någon i tredje världen?

Vi har ju alla rätt att äta vad vi vill av vilket skäl som helst, men att hävda solidaritetstanken som argument för att inte äta kött ter sig för mig mycket långsökt. Jag kan inte på något sätt se att folk i tredje världen skulle få det bättre med mer mat på sina tallrikar om jag, eller så hela Sverige skulle sluta äta kött.

Om väldigt många skulle göra det så leder det till kraftigt minskad djurhållning, vilket i slutänden gör att vi brukar ännu mindre av vår egen jordbruksmark – då just djurhållning är det vettigaste sättet att använda den på.

Utan djurhållning blir vi ännu mer beroende av andra länders jordbruk, och att någon i tredje världen skulle bli hjälpt av att även vi är med och ”tävlar” på samma marknad som de – det är mycket osannolikt. Det kan väl endast leda till att de får ännu mindre eller dyrare mat?

Handlingen ter sig ännu märkligare då Svenska kyrkan vill att vi i solidaritetens namn ska skänka kor och getter till samma nödlidande människor. Finns det en klimattanke bakom ställningstagandet vore det ju en vettigare solidaritetshandling att sluta köra bil, åka flyg eller minska på annat som nyttjar fossila bränslen – och inte utmåla kon som klimatbov bara för att vara politiskt korrekt?

Förutom att ge pengar till olika utvecklingsprojekt i tredje världen, så anser jag att en av de viktigaste solidaritetshandlingarna vi kan göra är att i så hög omfattning som möjligt bruka vår egen åkermark.

Det minsta man kan begära av ett land som har både välstånd och åkermark i överflöd, det är väl att vi använder våra egna resurser för att försörja vår egen befolkning – och inte belastar andra länders jordbruk och möjlighet till försörjning?

Att handla svenskt och lokalt blir i det här perspektivet självklart, så med en lokal köttbit på tallriken känner jag mig både klimatsmart och solidarisk.

Arne Lindström, lantbrukare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen