Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 oktober 2018

Utsädesföretaget satsar på biokol

Utsädesföretaget Skånefrö satsar på produktion av biokol till markbäddar för grönytor. Överskottsvärmen går till företagets fjärrvärmenät.

 Rotsystem biokol
Bild 1/7 Rotsystem biokol FOTO: Skånefrö
 Rotsystem som växt i bäddar med och utan biokol
Bild 2/7 Rotsystem som växt i bäddar med och utan biokol FOTO: Skånefrö
Bild 3/7 FOTO: Skånefrö
 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö
Bild 4/7 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö FOTO: Tove Nilsson
 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö
Bild 5/7 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö FOTO: Tove Nilsson
 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö
Bild 6/7 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö FOTO: Tove Nilsson
 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö, låter förbereda för leveransen av pyrolyspannorna.
Bild 7/7 Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö, låter förbereda för leveransen av pyrolyspannorna. FOTO: Tove Nilsson

Skånefrö på Österlen i Skåne producerar utsäde till spannmål och grönytor med frö från kontraktsodlingar på omkring 5500 hektar och frö från ytterligare knappt 2000 hektar legoproduceras åt företaget.

Vid rensning av fröet skapas mycket restprodukter. Av dem gör företaget pellets som används för att värma hushåll i Tommarp och Hammenhög där Skånefrö har byggt fjärrvärmenät. 2016 producerades 8000 megawattimmar värme. Nästa steg i klimatarbetet är producera biokol.

– Vi hade klimatneutral förbränning, nu vill vi bli klimatpositiva, säger Skånefrös vd Sven-Olof Bernhoff.

Även alger och slam kan fungera

Två pyrolyspannor med kapacitet att producera 1500 ton biokol per år ska levereras till Skånefrös anläggning i Hammenhög i sommar.

– Vi gör pellets och skickar in dem i pyrolyspannan. Överskottsvärmen går till fjärrvärmenätet i Hammenhög och en del levererar vi till Simris alg värme. Sedan bildas det biokol. Detta blir världens första klimatpositiva fjärrvärmenät.

I framtiden tänker sig Sven-Olof Bernhoff att även andra organiska material som alger och slam skulle kunna användas att göra biokol av.

Eftersom det kommer ut betydligt mindre värme ur pyrolysprocessen ska ytterligare en pelletspanna införskaffas för att klara värmeförsörjningen.

Biokol till bland annat grönsaksodling

Tanken är att biokolet främst ska användas till markbäddar för grönytor som fotbollsplaner, golfbanor, men även inom andra områden som till gröna tak, i lantbruket vid näringsläckage, djurfoder, trädgårdsodling och grönsaksodling. Egna undersökningar som företaget har gjort visar att biokol är positivt för gräsets rotsystem och hållfasthet. Det har också andra fördelar.

– Med biokol kan man minska näringstillförsel och vattentillförsel till gräset. Det är så många win-win med biokol. Tänk bara att ha världens första klimatpositiva fotbollsplan, säger Sven-Olof Bernhoff.

Klimatklivet finansierar 65 procent

För hela investeringen i biokolanläggningen får företaget 16 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet vilket motsvarar 65 procent av den totala investeringen.

Sven-Olof Bernhoff tycker biokol är en spännande produkt som kan vara positiv på många sätt.

– Jag tycker inte om att lantbruket får skulden för många miljöproblem. På det här viset kan vi hjälpa till med miljön. Lantbruket går i bräschen och blir klimatpositivt. Det är också för framtidens klimat och för att försöka göra det bästa för nästa generation. Sedan hoppas vi ju tjäna en krona på det också, säger Sven-Olof Bernhoff.

LÄS MER: Biokol har bäst effekt på utarmad jordLÄS MER: Byggde biokolspanna för att förbättra jordmånen (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen