Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 augusti 2018

”Utslaktning med infrysning är inte aktuellt"

Trots mängder av påringningar från djurbönder med foderbrist pågår inga utslaktningar till följd av torkan, visar Land Lantbruks rundringning till svenska slakterier. I stället har köerna för storboskap vuxit och slakterierna är fullbokade året ut.

 ”Vi måste sälja det kött vi slaktar och utslaktning med infrysning och prissänkningar som följd är inte aktuellt. Det innebär ett långsiktigt hot mot branschen som är långt större än de kortsiktiga konsekvenserna av torkan, säger Paul Robertsson, inköpschef på KLS Ugglarps.
”Vi måste sälja det kött vi slaktar och utslaktning med infrysning och prissänkningar som följd är inte aktuellt. Det innebär ett långsiktigt hot mot branschen som är långt större än de kortsiktiga konsekvenserna av torkan, säger Paul Robertsson, inköpschef på KLS Ugglarps. FOTO: RICKARD NILSSON

Foderbristen har lett till många kontakter mellan djuruppfödare och slakterier med förfrågningar om förtida slakt. Beskeden från de svenska slakterierna är dock entydiga.

– Vi måste sälja det kött vi slaktar och utslaktning med infrysning och prissänkningar som följd är inte aktuellt. Det innebär ett långsiktigt hot mot branschen som är långt större än de kortsiktiga konsekvenserna av torkan, säger Paul Robertsson, inköpschef på KLS Ugglarps.

Får ställa sig i kö

Precis som hos de andra slakterierna får de oroliga leverantörerna till KLS Ugglarps och dotterbolaget Dalsjöfors vackert ställa sig i kön som alla andra.

– Fram till midsommar låg vi på tre–fyra veckor mellan anmälan och hämtning. Sedan brakade det till och jag kommer ihåg att jag i samband med Borgebydagarna fick besked från vår administration att hela året var fyllt. Vi har aldrig varit med om något liknande, berättar Paul Robertsson.

Scan har längst kö

Skövde Slakteri och Dahlbergs Slakteri har också slaktköer året ut. Detsamma gäller Scan som redan innan torkan började hade de i särklass längsta väntetiderna.

– Skillnaden är att man anmäler längre i förväg för att ta en plats i kön. Vi har inte möjlighet att slakta mer för att sedan bara frysa in det. Det skulle ruinera oss, säger Stefan Kylén, produktionschef på Skövde Slakteri.

Det grillförbud som under en period gällde hela landet har förstås inte gjort saken bättre.

– Jag talade med en stor Icabutik här i närheten som konstaterade att försäljningen av grillkött hade gått ned med 70 procent jämfört med samma vecka förra året, berättar Stefan Kylén.

Vill inte ha brist

Alla som Land Lantbruk har talat med återkommer till vikten av att inte slakta mer än vad marknaden efterfrågar. Dels för att upprätthålla prisnivån men i ännu högre grad för att inte få en brist på djur längre fram och då inte kunna leverera önskade volymer.

– Vi får inte förstöra marknaden som vi har byggt upp. Foder finns men till en hög prislapp och det är hit de pengar som staten nu satsar bör gå, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

Torkan har slagit hårt på en mängd olika platser i landet men det är sydöstra Sverige som har drabbats värst. Det finns områden i till exempel Blekinge som vid juli månads utgång inte hade fått en droppe regn under hela sommaren.

Enstaka akutfall

– Huvudsakligen hittar gårdarna nu lösningar med komplettering från foderföretagen men om det behövs åker vi ut och resonerar om olika möjligheter. I enstaka fall har det varit akut och då har vi hämtat. Vår grundprincip är att varken djur eller människa ska fara illa och då hjälps alla åt, säger Paul Robertsson.

Han är positiv till signalerna från handeln att försöka sälja mer svenskt kött men konstaterar också att privatkonsumenterna redan köper svenskt till mer än 80 procent.

– Möjligheterna att sälja mer ligger i att storköken och då framför allt de som är offentligt finansierade ökar andelen svenskt kött, säger Paul Robertsson.

Svara skriftligt

Scan vill endast svara på Land Lantbruks frågor om de ställs skriftligt. Svaren från affärsområdeschef Elisabeth Svensson är också ganska allmänt hållna bortsett från beträffande vilka råd som Scan ger sina leverantörer.

”Gör en foderinventering i god tid och tag kontakt med någon kunnig som tipsar hur utfodringssäsongen ska planeras. Tänk nytt, nya fodermedel och biprodukter. Slutgödning av ungnöt med alkaliskt foder kan öka intensiteten utan att djuren drabbas av accidos”, skriver hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen