Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 februari 2018

Vaccin mot kvarka på gång

Snart kan det finnas vaccin mot den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Forskare har nämligen hittat komponenter som ger ett bra skydd mot sjukdomen och som kan vara lämpliga i ett vaccin.

FOTO: Mostphotos

Forskare i ett multinationellt forskningsprojekt har lyckats identifiera bakterieproteiner som skulle kunna användas i ett vaccin mot sjukdomen kvarka.

Tidigare kvarkavaccin har kunnat ge svåra biverkningar och forskare har haft svårt att utveckla ett effektivt och säkert vaccin. Men enligt vetenskapsmännen eliminerar det nya fyndet med rekombinanta bakterieprotein risken för svåra biverkningar helt.

Dyrt och smärtsamt

Kvarka, som också kan likna en vanlig förkylning, visar sig ofta som en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom som ger variga bölder i huvudets lymfknutor. Sjukdomen drabbar årligen hästar i Sverige och övriga världen.

Enligt siffror från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, drabbades i snitt 75 svenska gårdar per år under perioden 2013 till 2017. Antalet smittade djur var fler.

I Sverige är utbrott av kvarka anmälningspliktigt och drabbade stall försätts i karantän. Förutom lidande hos insjuknade hästar orsakar sjukdomen också ekonomiska problem för hästnäringen.

LÄS MER: Registrering av hästar ska minska spridningen av kvarkaNytt fall av smittsam hästsjukdom

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen