Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2019

Fråga experten: ”Vad är särskild fastighetstaxering?”

Land Lantbruks expert svarar på vad särskild fastighetstaxering är och varför det kommer en blankett på posten.

 Vibeke Alstad svarar på läsarnas frågor.
Vibeke Alstad svarar på läsarnas frågor. FOTO: Ann Lindén

FRÅGA: Jag har fått en deklarationsblankett för särskild fastighetstaxering av min skogsfastighet. Vad är särskild fastighetstaxering och varför har jag fått en blankett?

Experten svarar: Alla fastigheter i Sverige som har taxeringsvärde deklareras var tredje år. Varannan gång är det allmän fastighetstaxering, som är mer omfattande, och varannan gång är det förenklad fastighetstaxering. Fastigheterna får alltså ett nytt taxeringsvärde var tredje år.

För lantbruksfastigheter hölls allmän fastighetstaxering 2017 vilket innebar att det skickades ut blanketter under hösten 2016. I höst (2019) kommer det att skickas ut blanketter inför den förenklade fastighetstaxeringen 2020. Vid dessa taxeringar skickas blanketter ut till samtliga fastigheter.

Men ibland inträffar stora förändringar av fastigheter mellan de ordinarie taxeringarna och då kan fastigheten taxeras vid en särskild fastighetstaxering Den pågår alltså just nu. Om du har fått en blankett hemskickad har det hänt något på din fastighet som kan påverka fastighetens taxeringsvärde, till exempel att du har uppfört en ny byggnad eller att det har skett en avstyckning eller fastighetsreglering. Även nybildade fastigheter som saknar taxeringsvärde får blanketten för särskild fastighetstaxering.

Det kan också vara så att en fastighets värde förändrats genom en stor avverkning, bildande av naturreservat eller skador av storm och brand. Då kan man som skogsägare också lämna in en särskild fastighetsdeklaration. I dessa fall får man inte automatiskt hem någon blankett utan måste själv kontakta Skatteverket.

Fastighetens taxeringsvärde grundar sig alltid på förhållandena den 1 januari och man kan därför inte få ett nytt värde under det år som förändringen sker utan först året därefter.

Skatteverket har en e-tjänst där man både kan beräkna sitt taxeringsvärde och lämna in sin fastighetsdeklaration. Senast den 4 mars ska deklarationen vara inlämnad.

Vibeke Alstad, LRF Konsult

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen