Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 augusti 2019

Vädret slår mot fransk vinproduktion

Vissa franska viner kan bli svårare att få tag på de närmaste två åren. Efter frost, torka och hagel spår landets jordbruksdepartement att årets produktion kan minska med tolv procent.

– Stora delar är borta, säger Johan Larsson, inköpare på Systembolaget.

 Vinskörden i Frankrike beräknas minska med 12 procent i år jämfört med i fjol, enligt landets jordbruksdepartement. Arkivbild.
Vinskörden i Frankrike beräknas minska med 12 procent i år jämfört med i fjol, enligt landets jordbruksdepartement. Arkivbild. FOTO: Bob Edme

Efter ett par tuffa år var den franska vinproduktionen tillbaka med goda volymer 2018. I fjol producerades 49,4 miljoner hektoliter vin, men till följd av frost under våren, torka och hagel kan den nu åter åka på ett bakslag.

Minskning

Enligt en bedömning från jordbruksdepartementet väntas produktionen uppgå till 43,4 miljoner hektoliter 2019, vilket motsvarar omkring 5,8 miljarder vinflaskor av standardstorlek, och en minskning med 12 procent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Varierar mellan regioner

Sommarens värmebölja gör att man i Champagne räknar med ett tapp på 17 procent, samtidigt som produktionsminskningen i Bordeaux väntas bli 4 procent.

– Torkan gör inte nödvändigtvis att kvalitén på druvorna blir dålig, men volymerna blir lägre, säger Johan Larsson, inköpare av franska viner på Systembolaget, till TT.

Varierar mellan regioner

Produktionstappet varierar dock mellan regioner. I vissa områden har regn i augusti dämpat effekterna av värmeböljan månaderna före.

I områdena Beaujolais och Bourgogne som drabbats av hagelstormar väntas produktionen falla med 26 procent jämfört med 2018.

Tillgång kan bli begränsad

– Hagel kan vara ett normalläge i vissa vinproducerade regioner, så det är inget som är ovanligt. Problemet är när det blir omfattande. Det handlar om stora delar som är borta och tillgången på de här produkterna under ett eller två år kan bli begränsad, säger Larsson.

Centrum för storpolitik

Franska druvor skördas under sensommaren och tidig höst och osäkerhet kring vädret framöver kan fortfarande påverka det slutgiltiga utfallet.

– Men att produktionen inte blir lika bra som 2018, det kan jag nog säga med säkerhet, säger Larsson.

Tullhot från USA

Franska vinproducenter står samtidigt i centrum för storpolitiska diskussioner eftersom USA:s president Donald Trump hotat att införa tullar på franska viner om Frankrike inte slopar den digitala skatten på amerikanska teknikjättar. Tullhotet har dock försvagats, även om det inte lyfts bort helt enligt Frankrikes finansminister.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen