Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 oktober 2017

Vädret stoppar rekordsådden

En rekordstor mängd utsäde har sålts till årets sådd av höstraps. Men allt har inte kunnat sås på grund av vädret.

 Raps, utsäde.
Raps, utsäde. FOTO: Lasse Modin

Den sålda mängden utsäde skulle motsvara en areal på 110 000 hektar höstraps, enligt Sveriges frö- och oljeväxtodlare (SFO) som samlar in uppgifter från fröfirmorna.

Det är 5000 hektar mer än förra året, då utsädesmängden motsvarade 105 000 hektar, och ännu en rekordsådd om den förverkligats.

Men svåra väderförhållanden har varit ett hinder för etableringen, särskilt i Sydsverige.

– Det har varit och är fortfarande kämpigt på sina håll så jag kan tänka mig att det finns en hel del utsäde kvar i maskinhallen. Man kanske önskade sig att så mer än man har lyckats göra, säger Lars-Johan Merin, ordförande för SFO.

Sniglar och larver

Förhållandena har varierat kraftigt i år och både bra och dåliga bestånd finns.

– I områden i Skåne har det varit jätteproblem med nederbörd och besvärliga förhållanden, så det finns mycket raps som är liten och en del som är angripen av snigel, och det finns mycket raps som är jättefin.

I Skåne var vädret dåligt när den optimala såtidpunkten inföll. Längre norrut sås rapsen ofta tidigare och i år var det generellt bättre väder då.

Förutom sniglar har även kålbladsstekelns larver har ätit upp mycket raps lokalt i höst.

 Lars-Johan Merin, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Örebro.
Lars-Johan Merin, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Örebro. FOTO: Christer Pöhner

Odlare norrut har blivit bätte

De senaste årens ökning av höstrapsarealen har framför allt skett i Mälardalen, Västergötland och Östergötland där vårrapsodlingen har minskat på grund av förbudet mot neonikotinoider.

Odlare längre norrut blir allt bättre på höstraps, enligt Lars-Johan Merin.

– De planerar sin odling och ser till att ha en förfrukt som kan skördas i tid så man får i höstrapsen till 10-15 augusti.

Trots etableringsproblemen i höst tror han på en stor höstrapsskörd nästa år.

– Vi har en stor areal, den är nog över 100 000 hektar. Förutsättningarna finns där även om det är väldigt olika från odlare till odlare och distrikt till distrikt.

Stabila priser

Starka råoljepriser bidrar till att rapspriserna står sig förhållandevis väl mot de låga spannmålspriserna. Signalerna från marknaden är att rapspriserna fortsätter på ungefär samma nivå ett tag till.

– Är det några rörelser i priserna så är det uppåt, säger Lars-Johan Merin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen