Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 juni 2018

Vadsbo Mjölks VD om bytet till Arla: Marknaden styr

Marknadskrafterna ledde Vadsbo Mjölk till att byta från produktion av ekologisk mjölk till Skånemejerier, till att leverera konventionell mjölk för Arlas del. Det säger Lars Svensson, VD.

 Lars Svensson, VD för Vadsbo Mjölk.
Lars Svensson, VD för Vadsbo Mjölk. FOTO: Göran Berglund/IBL

Vadsbo Mjölk meddelade under onsdagen att affärsrelationen med Skånemejerier upphör. Mjölkproducenten, som med 1 300 mjölkkor har levererat till Skånemejerier under tre år, byter vid årsskiftet tillbaka till sin tidigare mejeriförening, Arla. Samtidigt slår Vadsbo Mjölk om från ekoproduktion till konventionell mjölk.

– Skånemejerier har valt att säga upp kontraktet av skäl som beror på tillgång och efterfrågan. Därmed har vi ingen kund till vår ekomjölk. Vi fortsätter att leverera ekomjölk till årsskiftet och därefter ska vi leverera konventionell mjölk till Arla, säger Lars Svensson, VD för Vadsbo Mjölk, till Land Lantbruk.

Byter nästa år

Bytet sker i januari och medför att Vadsbo kan öka produktionen från cirka 12 000 ton ekologisk mjölk i dagsläget till att kunna leverera mellan 13 000 och 14 000 ton konventionell mjölk per år, säger Lars Svensson.

Enligt honom innebär skiftet i övrigt inga dramatiska förändringar. De största skillnaderna är att det blir större produktionsvolymer, lägre foderkostnader och förstås sänkta mjölkintäkter per levererad liter.

– Visst är intäkterna från ekoproduktionen högre, men det gäller även kostnaderna. I övrigt behöver vi inte göra några ytterligare förändringar i byggnader, anläggning eller personalen, säger Lars Svensson.

Att intäkterna sjunker i och med övergången till konventionell mjölk kompenseras delvis av lägre foderkostnader. Korna kommer att få samma ekologiska vallfoder som tidigare, samt även kraftfoder.

Fortsätter med ekologisk växtodling

Samtidigt behåller företaget inriktningen mot ekologisk växtodling inom moderbolaget Vadsbo Växtodling.

– Vi har ju avtal kring produktionen där med bland annat Jordbruksverket, som löper i fyra år. Därför har vi just nu ingen anledning till att ta ställning till eventuella förändringar där, säger Lars Svensson och fortsätter:

– Det enda vi behöver se över är att vi har en lite för stor betesareal, som är anpassad efter den ekologiska produktionen.

Mer konventionell mjölk

Genom bytet av inriktning och mejeriförening får Arla en ytterligare leverantör av konventionell mjölk från och med januari nästa år.

– Vi välkomnar Vadsbo Mjölk till Arla och ser det som ett positivt tillskott i volym, eftersom vi gärna vill ha mer konventionell mjölk, säger Peter Kofoed, chef för Arlas medlemsrelationer i Sverige, i ett pressmeddelande.

Han uppger samtidigt att inträdet ska ske i enlighet med reglerna för nya medlemmar.

LÄS OCKSÅ: Johan Ocklind ny VD för Vadsbo Mjölk

Relaterade artiklar

Till toppen