Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 October 2017

Vägledande domen kan få stor betydelse framöver

Jordbruksverkets omtvistade beräkningsverktyg förminskas rejält av Mark- och miljööverdomstolen. Domen som ger Joakim Frank rätt kan få stor betydelse i liknande ärenden framöver.

 Helena Andreason, jurist och äganderättsexpert på LRF.
Helena Andreason, jurist och äganderättsexpert på LRF.

Beräkningsverktyget ska ge tummen upp respektive tummen ned när lantbrukare ansöker om dispens från biotopskyddet för att undanröja odlingshinder. Det har fått stort genomslag hos landets länsstyrelser och ofta till nackdel för lantbrukaren.

Men med Mark- och miljödomstolens vägledande avgörande hamnar verktyget i ny dager och de som tidigare riktat kritik mot myndigheternas stelbenta hantering får nu stöd.

”Ett steg i rätt riktning”

En mycket intressant anmärkning är när domstolen konstaterar att beräkningsverktyget inte är något önskemål från lagstiftaren, det vill säga riksdagen, utan har tagits fram av berörda myndigheter. Det har inte ens dignitet av föreskrift eller vägledning.

– Domen är ett steg i rätt riktning och gör att länsstyrelserna inte kan gömma sig bakom verktyget. Man är tydlig med att det är de sakliga omständigheterna i det enskilda fallet som ska vara avgörande, säger Helena Andreason, jurist och äganderättsexpert på LRF.

Viktigt i domen är att hovrätten lägger lantbrukarens uppgifter till grund för sina domskäl. ”Sökanden får antas ha gjort en bedömning på företagsekonomiska grunder (…) och det finns i regel inte anledning att ifrågasätta denna bedömning om det endast är frågan om mindre avvikelser mot resultatet i beräkningsverktyget”, står det i domen.

– Det jag kan sakna är en definition av vad mindre avvikelse innebär. Men förhoppningsvis leder domen till att länsstyrelsens handläggare måste börja arbeta mer pragmatiskt, säger Helena Andreason.

  • Styrande schabloner ifrågasätts

Mark- och miljööverdomstolen fastslår att beräkningsverktygets utslag måste tas med en viss reservation. Dessutom ifrågasätts styrande schabloner som till exempel att det vid fält upp till 3 hektar bara används den minsta sortens maskiner vilket i sin tur påverkar beräkningen av samhällsnyttan.

”Sökandes uppgifter om maskinstorlek bör ges företräde om det inte framgår något som ger anledningen att ifrågasätta uppgifterna”, skriver domstolen.

LÄS MER: Joakim vann striden – muren ska bort

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen