Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 oktober 2017

Vägledare kan för lite om utbildningar i naturbruk

"Branschen måste marknadsföra sig mer och visa hur lantbruket har utvecklats", säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

 Studenter från Dingle naturbruksskola med 1772 Ekeröd Lancelot Ossie som skulle tvättas inför utställning.
Studenter från Dingle naturbruksskola med 1772 Ekeröd Lancelot Ossie som skulle tvättas inför utställning. FOTO: Ann Lindén

– Många har sett Emil i Lönneberga, men inte förstått den omfattande tekniska utvecklingen som har skett inom lantbruket, säger hon.

Land Lantbruk har flera gånger uppmärksammat den brist på arbetskraft som råder inom de gröna näringarna. Antalet sysselsatta i naturbruksyrken har minskat under lång tid, samtidigt som bristen på arbetskraft ökar.

– Det är bland annat en effekt av en långdragen generationsväxling och att fler och fler arbeten kräver en mer omfattande utbildning, säger Annelie Almérus.

Det är för få som söker sig till de praktiska utbildningarna. Flera naturbruksgymnasier har lagt ned sin verksamhet, bland annat för att det inte finns tillräckligt många sökande.

– Man behöver öka antalet som utbildar sig inom naturbruk. Det är en stadig grupp som söker, men de för många är inriktade på att jobba med hästar. Vi behöver fler som till exempel väljer att jobba med lantbruksdjur, så att vi får fler utbildade djurskötare.

Mer marknadsföring

Annelie Almérus menar att branschen måste göra mer för att visa hur jobben ser ut i dag. Den tekniska utvecklingen har förändrat många arbetsuppgifter. Många arbetsmoment görs i dag med robotteknik, VR och andra högteknologiska hjälpmedel.

– Studievägledarna kan för lite om de praktiska utbildningar som riktar sig till de gröna näringarna. De måste kunna mer om branschen, så att fler kan lockas att söka sig dit. Annars blir det de som redan har anknytning till lantbruket som söker utbildningarna, säger hon.

Få djurskötare

Störst är bristen fortfarande på maskinförare, både i jord- och skogsbruket, särskilt i säsong.

– Men det är även stor brist på djurskötare för lantbruksdjur, säger hon.

Att utbildningarna gjordes om från högskoleförberedande till yrkesutbildningar, kan också ha påverkat det vikande antalet sökande.

Den utredning som gjorts kring gymnasieutbildningarna mynnar ut i en rekommendation att naturbruksutbildningarnas yrkesutbildningar åter ska ge högskolebehörighet.

Gymnasieutbildningar i naturbruk

Inriktning Djur: Häst, djursjukvård, hund, djurvård, djurparksdjur, naturvetenskap.

Inriktning lantbruk: Maskiner, odling, lantbruk, lantbruksdjur, naturvetenskap.

Inriktning skog: Skogsmaskiner, skogsvård, jakt, viltvård, natur o äventyr, fiske o vattenvård, naturvetenskap.

Inriktning trädgård: Anläggning, odling, trädgård, utemiljöer, naturvetenskap.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen