Vägrade öppna lucka för att rädda rödlistad mussla
Länsstyrelsen avstod chansen att med hjälp av en dammlucka rädda fiskar och flodpärlmusslor undan sommarens torka. I stället stod Skagersholmsån kruttorr i flera veckor.
Efter att ån blivit torrlagd hörde markägaren Gustaf Beck-Friis av sig till Länsstyrelsen Örebro den 15 juli. Han kände till projektet ”Värna Skagersholmsån” och antog att hans larm skulle sätta fart på tappningen från Åbydammen några kilometer uppströms.
”Oerhört frustrerad”
Trots detta hände ingenting från de ansvarigas sida. Under tiden kunde Gustaf Beck-Friis bevittna hur hägrar kalasade på de fiskar som fortfarande levde i någon av de kvarvarande vattenpölarna.
– Jag blev oerhört frustrerad. I slutet av juli ringde jag och sa att de måste öppna dammluckan. Länsstyrelsens svar var att de ville avvakta i ytterligare 14 dagar, berättar Gustaf Beck-Friis.
Borrade hål
Efter ytterligare påstötningar kom vattenvårdshandläggaren Daniel Bergdahl på besök den 31 juli och länsstyrelsen kontaktade då Laxå kommun. Inte för att öppna luckan utan bara för att få hjälp med att borra upp två hål på 25 millimeter vardera vilket dock inte räckte för att sätta fart på flödet.
Ytterligare fyra–fem hål borrades dagen efter. Länsstyrelsen påstod samtidigt att det inte gick att få upp luckan.
– Då bad jag dem att ta dit en grävmaskin. Det visade sig sedan att det enligt entreprenören hade räckt med en domkraft, berättar Gustaf Beck-Friis.
Kom igång
En av de tre luckorna öppnades kvällen den 2 augusti med cirka 30 centimeter. Samma dag togs några stenar bort i ett av biflödena på ett ställe där länsstyrelsen tidigare rivit ut en dammlucka.
– Det första de gjorde dagen efter var att stänga luckan igen och då var det fortfarande kruttorrt hos mig. Då förmådde jag dem att öppna igen och nästa morgon var flödet i gång, säger Gustaf Beck-Friis.
Händelserna engagerade
Något senare kom regnet och sedan dess har åtminstone Skagersholmsån tämligen normala vattenmängder igen.
Sommarens händelser har engagerat Gustaf Beck-Friis i hans egenskap av markägare och naturvän. Han har funderat mycket på länsstyrelsens bemötande och varför man inte med hjälp av dammen tog chansen att hålla vatten i ån.
– Jag har landat i slutsatsen att om de hade öppnat luckan i ett tidigt skede så hade det blivit en bonus för de dammar som de är så måna om att riva ut, menar Gustaf Beck-Fries.
”Vet var musslorna sitter”
Men enligt Daniel Bergdahl på länsstyrelsen dröjde åtgärderna i Skagersholmsån därför att man prioriterade andra vattenförekomster.
– Vi inventerar vart sjätte år och vet ganska exakt var musslorna sitter och i dessa lugnflytande miljöer fanns det vatten hela tiden. Jag kan garantera att skalen som hittats i år inte var nydöda musslor, säger Daniel Bergdahl.
Sveaskog inga synpunkter
Länsstyrelsen har hänvisat till juridiska problem med tanke på att Åbydammen ägs av Sveaskog. När Gustaf Beck-Friis kollade upp detta med ansvarig på Sveaskog visade det sig att denne inte hade några som helst synpunkter på om dammen användes för reglering.
Argumentet att det hade tagits vatten ur dammen för att släcka en skogsbrand anser han också vara ihåligt eftersom släckningsinsatsen inte hade påverkat vattennivån nämnvärt, något som Gustaf Beck-Friis har bildbevis på.
Träffat landshövding
Han har träffat landshövding Maria Larsson och enhetschefen Peder Eriksson för att diskutera det inträffade men utan att bli så mycket klokare.
– Jag kan inte värja mig mot tanken att agerandet av länsstyrelsens vattenvårdshandläggare står i strid mot länsstyrelsen egna intentioner att värna Skagersholmsån med dess öringar och rödlistade flodpärlmusslor, säger Gustaf Beck-Friis.
FAKTA: Projektet ska värna Skagersholmsån
Projektet ”Värna Skagersholmsån” startade våren 2012 av Laxå kommun och Länsstyrelsen Örebro i samarbete med bland andra Sveaskog. Ån är utpekad som nationellt värdefull, främst på grund av förekomsten av flodpärlmussla.
”Flodpärlmusslan är en rödlistad art som kräver en relativt opåverkad vattenmiljö”, står det att läsa i projektets folder.
När Land Lantbruk i mitten av september kontaktar ansvarig kontaktperson, Lars Viitanen på kommunens miljöförvaltning, känner han över huvud taget inte till att Skagersholm var torrlagd under sommaren.
Om man har möjlighet att hålla vatten men underlåter att göra det – framstår inte det som ytterst kontraproduktivt?
– Jag förstår vad du vill att jag ska säga. Men självklart hade det varit bäst om man hade fått fart på vattnet med en gång så att det inte hade blivit tomt. Nu blev det inte så och vi måste diskutera med länsstyrelsen varför det drog ut på tiden, säger Lars Viitanen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.