Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2018

Valio byter soja mot raps

Valios kor ska i fortsättningen få foder baserat på vallväxter och raps, istället för soja.

FOTO: Istock

Av hållbarhetsskäl byter Valio ut sojafodret mot lokalt odlade vallväxter och raps. Företaget hänvisar dels till studier som visar att gräs och raps ger ett bättre proteintillskott till mjölkkorna, dels till miljö- och hållbarhetsskäl.

Byter ut sojafoder

Under en tid har Valio undvikit att ge soja i fodret till sina mjöllkor, men en del ungdjur har fått en viss andel sojabaserat foder. Nu sätter Valio målet att allt foder ska vara fritt från soja senast i februari nästa år.

– Det känns helt rätt att vi fortsätter vara i framkant gällande djurhållning. Att helt utesluta sojan i fodret gör oss också unika inom den globala mjölkproduktionen, säger Juha Nousiainen, som är chef för gårdsrelaterade tjänster, Farm Services, på Valio, i ett presssmeddelande.

Förstör naturområden

Sojaproduktion sker i många länder på bekostnad av artrikedomen i känsliga naturområden, däribland regnskogar. Information om förändringen kommer att finnas på Valios mjölkförpackningar från och med efter sommaren.

LÄS OCKSÅ: Bättre betalt för hållbart producerat mjölk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen