Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 april 2018

Väntar förgäves på gårdsförsäljning

KVÄNUM

Gårdsförsäljning av alkohol är för tillfället politiskt stendött – men behovet kvarstår enligt öltillverkaren Claes Wernersson.

– Det skulle ge bättre marginaler åt verksamheten, säger han.

 Claes Wernersson på Qvänum Mat & Malt låter Anders Johannesson på LRF provsmaka några av de ölsorter som man brygger.
Bild 1/3 Claes Wernersson på Qvänum Mat & Malt låter Anders Johannesson på LRF provsmaka några av de ölsorter som man brygger. FOTO: Göran Berglund
 När ölbryggaren Claes Wernersson har de moderata riksdagsledamöterna Sten Bergheden och Cecilia Widegren på besök talar han för de redan frälsta. Bara Moderaterna och Centerpartiet är i nuläget för gårdsförsäljning av alkohol.
Bild 2/3 När ölbryggaren Claes Wernersson har de moderata riksdagsledamöterna Sten Bergheden och Cecilia Widegren på besök talar han för de redan frälsta. Bara Moderaterna och Centerpartiet är i nuläget för gårdsförsäljning av alkohol. FOTO: Göran Berglund
 Ger inte upp hoppet. Claes Wernersson menar att gårdsförsäljning av öl skulle ge företag som Qvänum Mat & Malt bättre marginaler i verksamheten. Han bedömer att de flesta besökare skulle köpa med sig öl om så var möjligt.
Bild 3/3 Ger inte upp hoppet. Claes Wernersson menar att gårdsförsäljning av öl skulle ge företag som Qvänum Mat & Malt bättre marginaler i verksamheten. Han bedömer att de flesta besökare skulle köpa med sig öl om så var möjligt. FOTO: Göran Berglund

Qvänum Mat & Malt är en framgångssaga på Varaslätten. Claes och Annika Wernersson har en restaurang som lockar besökare från när och fjärran och det egentillverkade ölet säljs på Systembolagsbutiker i området samt på flera av landets finaste krogar.

– Jag tror inte att småskalig matproduktion är någon kortlivad trend. Det finns ett intresse för genuina metoder och det faktum att restauranger som Frantzén och Operakällaren nu har öl på dryckesmenyn vore otänkbart bara för några år sedan, säger Claes Wernersson.

Han kunde ha lagt till att Frantzéns ”husöl” Kuma (björn på japanska) är bryggt hos Qvänums Mat & Malt.

Gårdsförsäljning avlägset

Öltillverkningen i Kvänum har pågått sedan 2005 och i dag finns ett dussintal sorter. Med hjälp av sex anställda produceras ungefär 100 000 liter om året. Priset för en flaska starköl i Systembutikerna är cirka 40 kronor.

Får säljas i max 10 butiker

93 procent av småbryggerierna har försäljning via Systembolaget. Men försäljningen är inskränkt till max 10 butiker inom en radie på 15 mil.

För bryggerierna på landsbygden innebär det att de aldrig når de attraktiva butikshyllorna i storstäderna och för bryggerier i de glesbefolkade delarna finns det inte alltid så många butiker inom den aktuella radien.

Det finns möjlighet att distribueras via Systembolagets lager i Örebro men precis som beträffande butikerna måste tillverkaren själv ombesörja frakten dit. Försäljningen från Örebrolagret avser dessutom bara nätkunder.

Nästan samtliga småbryggerier har försäljning på restaurang, kafé eller pub och över 30 procent har egen utskänkning.

Gränsen för att vara småbryggeri går vid en tillverkning på 20 miljoner liter per år. Störst är Oppigård som brygger cirka 2 miljoner liter.

Men att få till stånd svensk gårdsförsäljning av egentillverkad alkohol verkar vara mer avlägset än någonsin. Bara två av de åtta riksdagspartierna ställer sig i dagsläget positiva. Invändningarna från övriga är främst risken för att Sverige i så fall mister sitt alkoholmonopol samt allmänna folkhälsoskäl.

– Att gårdsförsäljning skulle bidra till sämre folkhälsa kan vi glömma. Under de över tio år som vi drivit restaurang här har vi haft två överförfriskade gäster. Våra besökare dricker snarare mindre än genomsnittet, menar Claes Wernersson.

Växer på landsbygden

En undersökning som LRF gjort i samarbete med Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier visar att 40 procent av bryggerierna är nystartade. Startkostnaderna gör att de i många fall dras med svag lönsamhet.

– Gårdsförsäljning skulle ge bättre och nödvändiga marginaler åt verksamheten. Småbryggerierna är en växande näring på landsbygden med 1,5 miljarder kronor i omsättning och sysselsätter cirka 1 700 personer, konstaterar Claes Wernersson.

Finlands exempel

Enligt undersökningen skulle 85 procent av de småskaliga alkoholtillverkarna omedelbart starta gårdsförsäljning om det blev tillåtet.

– Det blev ingen reaktion från EU när Finland utvidgade sina regler. Vi tror att Sverige kan hitta en ny avgränsning av alkoholmonopolet som möjliggör gårdsförsäljning, säger Anders Johannesson, som arbetar med näringslivsfrågor på LRF.

Läs mer: En fjärdedel av småbryggerierna säljer på exportBryggeriboomen bubblar vidarePREMIUM. ”Från nyår får vi sälja starköl i gårdsbutiken”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen