Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 december 2015

Var femte honungsburk som säljs i EU är falsk

Var femte honungsburk som säljs i EU har spätts ut med tillsatser eller är märkt med felaktigt ursprung, visar en undersökning från EU-kommissionen. Fusket har gått så långt att den oäkta honungen blivit ett hot mot biodlingen.

FOTO: Anna Nilsson

Det är i importerade brukar som man finner de flesta exemplen på utspädd honung eller andra former av livsmedelsbedrägeri.  

Efter många larm om att kriminella grupper tjänar grova pengar på förfalskade livsmedel har EU-kommissionen under året granskat vad som kan dölja sig i burkar med naturprodukten honung.

Var femte är fusk

Av de 2.200 prover som har samlats in och kontrollerats under året visade sig var femte vara något annat än den angivna varan. Antingen hade socker eller andra tillsatser blandats in, eller så var ursprungsmärkning falsk. Det visar ett preliminärt resultat av undersökningen.

Att honung späs ut med socker och därmed konkurrerar med den äkta varan riskerar att få fler konsekvenser än att konsumenterna luras.

Biodlare slås ut

Det omfattande fuskets konsekvenser för den europeiska binäringen var en fråga som på Ungerns initiativ lyftes då EUs jordbruksministrar möttes i Bryssel i förra veckan.

– Biodlare i EU kan slås ut på grund av att det kommer in honung som inte håller måttet, säger Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som själv har praktisk erfarenhet av biodling.

I förlängningen är fusket med honung ett hot mot växtodlingen.

– Eftersom bina pollinerar grödan så kommer växtodlingen att få stora problem, konstaterar Sven-Erik Bucht.

Jakt på bedragare

Efter hästköttskanadalen i EU har myndigheternas jakt på livsmedelsbedragare trappats upp. I en internationell razzia med tillslag i 50 länder påträffades i år 5 ton förfalskad honung i Sverige. Det som sades vara  honung bestod i själva verket av socker och honungsarom. 2013 stoppades 19 ton turkisk ”honung” av svenska myndigheter. Även då handlade det om socker och arom som såldes som honung.

Relaterade artiklar

Till toppen