Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2017

Var femte vill äta mer grönt i jul

Det blir en grön jul i år. I alla fall när det gäller julmaten går det en grön våg över landet, menar Coop.

 Kanske går grönkålen att använda till något godare på julbordet.
Kanske går grönkålen att använda till något godare på julbordet. FOTO: Mostphotos

I jul vill en av fem ha mer vegetariskt på julbordet. Enligt Coops Matometer, som är en undersökning om vad vi äter varje dag, råder en tydlig vegetarisk jultrend över hela landet och i alla åldrar.

Få tror på mindre vego

1 000 personer har tillfrågats av Demoskop om de tror att de kommer äta mer eller mindre vegetariskt under årets jul. 20 procent sa att de kommer att äta mer vegetariskt i jul, 60 procent säger att de kommer att äta ungefär lika mycket vegetariskt som förra julen. Bara tre procent tror att de kommer att äta mindre vegetariskt.

Grönt populärt

Det är traditionellt sett ganska mycket kött på det svenska julbordet, men mer och mer blir grönt och de alternativen blir allt mer populära.

– Den vegetariska trenden är stark nu och på julbordet kommer vi till exempel att se glaserad blomkål istället för revben och aubergine istället för sill i inläggningarna. På julbordet kan du testa nytt och tillföra härliga färger och lite roligare konsistenser med hjälp av grönsaker, säger Sara Begner, matinspiratör och chef för Coops provkök.

Trend över landet

Och enligt statistiken i Coops Matometer gäller trenden över de breda lagren i landet. I mellersta Norrland tror 31 procent att de kommer att äta lite mer vegetariskt i jul. I gruppen 16-25 åringar tror 8 procent att de kommer att äta mycket mer vegetariskt.

Läs mer: Grön julmatstrend

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen