Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 maj 2021

Vår föreningsdemokrati står stark

Våren innebär inte bara vårbruk, utan den är även vår organisations demokratiska högsäsong. Demokratin inom LRF är hjärtat i vår folkrörelse och grunden för all vår verksamhet. Riksförbundsstämman är resultatet av ett års demokratiarbete och en höjdpunkt för mig, och många andra förtroendevalda, skriver Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

 Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande FOTO: Ann Lindén

Riksförbundsstyrelsen har, precis som förra året, meddelat att det blir två stämmor i år. En digital stämma nu i maj där vi avhandlar de ekonomiska och organisatoriska beslutspunkterna. Övriga ärenden och motionsbehandlingen tar vi på en semi-digital stämma i höst. Anledningen är, precis som förra året, att vi vill avsätta ordentligt med tid och kraft till motionshanteringen.

Vi har på många sätt ett framgångsrikt verksamhetsår bakom oss. LRFs ekonomi är i balans och vi har åstadkommit flera viktiga politiska vinster. Ett exempel är när vi i höstas snabbt lyckades mobilisera vår organisation för att få ett tillskott till Landsbygdsprogrammet i fjolårets budgetförhandlingar. LRFs styrka ligger i vår förmåga att kraftsamla för att få igenom viktiga beslut för våra medlemmar.

Den digitala utvecklingen har gått snabbt det senaste året. Den har inneburit en ny flexibilitet. För min egen del har de nya digitala arbetssätten möjliggjort mer tid hemma på gården och i traktorn, istället för att sitta i bil, på ett tåg eller i ett flygplan på väg till olika möten. Det digitala arbetssättet har onekligen inneburit fördelar i form av ökad effektivitet och ett minskat resande.

Men folkrörelsen har blivit lidande under pandemin. Engagemang genom dataskärmen är inte samma sak som den energi och kraft som vi upplever när vi träffas. Relationsskapande och spontana möten blir svårare. Men våra förtroendevalda, medlemmar och tjänstemän har gjort det bästa möjliga under extraordinära omständigheter. Vi har i vissa fall hittat nya digitala arbetssätt som kompletterar och förbättrar vårt sätt att engagera och stötta våra medlemmar.

Vi ska se till så den här pandemin leder till att vi stärker demokratin i vår organisation och skapar nya påverkansvägar, både i vår organisation och till andra makthavare. Vi ska ta vara på de lärdomar som vi gjort under det här besynnerliga året.

Det senaste verksamhetsåret har visat att vår föreningsdemokrati är stark, även när vi organiserar oss digitalt. Men jag längtar tills vi ses igen.

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

LÄS MER: Regeringen måste se helheten i vattenfråganLÄS MER: Lantbrukspodden: Möt Palle Borgström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen