Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 oktober 2018

Varannan djurbonde har inte sökt krisstöd

Med knappt två veckor kvar av ansökningstiden har bara varannan djurbonde sökt krisstödet.

 Svenska djurbönder har på grund av sommarens torka rätt att söka krisstöd från Jordbruksverket.
Svenska djurbönder har på grund av sommarens torka rätt att söka krisstöd från Jordbruksverket. FOTO: Janerik Henriksson/TT

Sommarens torka drabbade många svenska bönder hårt. Skördarna blev mindre än normalt och priset på foder har skjutit i höjden.

Hälften sökt

Lantbrukarna har därför möjlighet att söka krisstöd från Jordbruksverket, men med mindre än två veckor kvar av ansökningstiden har bara 7 000 av 13 500 berättigade djurbönder lämnat in en ansökan, rapporterar SVT Gävleborg.

Läs mer: Mjölkgård tvingas lägga ner efter torkan

Första delen av stödet

Krisstödet för 2018 uppgår till 400 miljoner kronor och vänder sig till kött- och mjölkbönder som har tio djur eller fler. Det är den första delen av regeringens krispaket och de berättigade lantbrukarna har sedan den 16 oktober kunnat söka stödet via en e-tjänst.

Läs mer: Dags att söka krisstöd – men många är inte behöriga

Orkar inte söka

Mjölkbonden Lotta Zetterlund tror att pressen på lantbrukarna under sommaren kan ha gjort att många inte har orkat söka.

– Ja, så är det nog. Och ansökan måste göras digitalt, så man måste in i dator, det kan spela in, säger hon till SVT Gävleborg.

Sista dagen att söka stödet är den 5 november.

Läs mer: LRF Premium. Här är stöden som alla väntar på

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen