Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 september 2017

Varannan drabbad av dieselstöld – men bara hälften anmäler

Dieselstölder är vanliga bland maskinentreprenörer – förra året drabbades varannan av stöld. Men inte ens hälften av de drabbade väljer att göra en polisanmälan.

 Kontakta gärna polisen när ett större projekt ska starta för att förebygga dieselstölder, tipsar polisen.
Kontakta gärna polisen när ett större projekt ska starta för att förebygga dieselstölder, tipsar polisen.

Varannan maskinentreprenör drabbades av dieselstölder förra året, men inte ens hälften av dem polisanmälde stölden. Detta enligt en rapport, byggd på intervjuer med företag, som branschorganisationen Maskinentreprenörerna har beställt.

Enligt intervjuerna var snittkostnaden för de som drabbades av dieselstölder förra året 42 000 kronor. Därutöver kommer kostnader för reparationer, administration och inte minst stopp i arbetet.

Två procent klaras upp

Men det var bara 45 procent som polisanmälde dieselstölderna och enligt polisens statistik är uppklarningsgraden på anmälda dieselstölder drygt två procent.

– Det är bra att få svart på vitt hur det faktiskt ser ut för maskinentreprenörer idag. Tyvärr har vi kommit till en situation där många företagare har gett upp. Man upplever inte att rättsvårdande myndigheter tar dessa brott på allvar. Att så få av dessa brott leder till en dom är inte acceptabelt. Vi menar att polis och domstolar måste se allvarligare på dessa typer av brott, annars urholkas förtroendet totalt, säger Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.

Kan hålla koll

Polisens uppmaning är att alltid anmäla alla stölder, och att arbeta förebyggande.

– Om man väljer att inte anmäla en stöld så vet vi inte att något hänt. Men anmäls det blir vi medvetna om att det finns en arbetsplats där det finns risk för stölder, och kan då hålla lite mer koll. När en entreprenör ska starta ett större projekt, kontakta gärna den lokala polisen. Då kan vi komma ut och tillsammans titta på vilka förebyggande åtgärder som kan vidtas, tipsar Niklas Årcén, kommunpolis i Hörby.

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen