Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 april 2018

Vårfloden startar nästa vecka

Enligt SMHI:s prognos från den 13 april kommer vårfloden att starta på allvar nästa vecka. Fortfarande ligger det mer snö än normalt kvar i stora delar av landet.

– Ett stort snötäcke är en förutsättning för en större vårflod, men hur kraftig vårfloden blir beror även på hur snabbt avsmältningen sker och ifall det kommer regn i samband med snösmältningen säger Elinor Andersson, hydrolog på SMHI.

Mer snö än normalt

Till TT säger hon att det finns mycket snö norr om Mälardalen, ända upp till Treriksröset.

– Det är betydligt mer än normalt för årstiden. I norra Svealand och södra Norrland varierar djupet från några få centimeter till över en meter, och mycket av det kommer att smälta under nästa vecka, säger Elinor Andersson.

Varning för höga flöden

Under den senare delen av vecka 16, alltså nästa vecka, förväntar SMHI att flödena i framför allt små vattendrag ska uppnå klass 1-flöden, vilket är varning för höga flöden, och detta gäller för delar av Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län, Dalarnas län och Gävleborgs län.

Till helgen kommer prognosen omfatta även delar av Jämtlands län, Västernorrlands län samt kusten av Västerbottens län och Norrbottens län.

Läs mer: Risk för värsta vårfloden på länge

Små vattendrag i Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län och Gävleborgs spås även de kunna nå upp i klass 1-flöden.

Klass 2 varning för mycket höga flöden kan uppnås lokalt och vissa städer i områden där flödena når upp i varningsnivåer kan komma att påverkas.

Ungefär i maj kommer vårfloden igång i norra Sverige och i Jämtland och Lappland kan man få vänta till i juni.

– Det lär dröja ett tag, men i vissa områden vid Norrlandskusten kan det sätta igång ganska snart, säger Elinor Andersson till TT.

Varmt och regning

För att vårfloden ska få mycket höga flöden krävs ofta tre samverkande faktorer: Myckert snö, hög dygnstemperatur, och riklig nederbörd.

Snöns vatteninnehåll är viktigare än snötäckets tjocklek när det gäller påverkan på vårflodens flöden. Är temperaturen hög på dagen men sjunker på natten och snön kan frysa till igen så sker snösmältningen i långsammare tempo. Om det däremot regnar och samtidigt är en hög dygnstemperatur gör detta att snön smälter fortare och bidrar till en kraftig vårflod.

På SMHI:s varningssida kan man följa det hydrologiska läget och utfärdade varningar.

Karta med snöns vatteninnehåll i hela landet går att se här.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen