Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 februari

Världens dyraste tjur såld i USA

Världens dyraste tjur såldes i helgen för 1,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 14,8 miljoner svenska kronor, på en auktion i North Dakota, USA.

 En Angustjur har i helgen sålts för 1,5 miljon dollar i USA. Det är dock inte tjuren på bilden som betingat det priset.
En Angustjur har i helgen sålts för 1,5 miljon dollar i USA. Det är dock inte tjuren på bilden som betingat det priset. FOTO: Anders Niléhn

Det är en Angustjur med namnet SAV America 180, uppfödd på Schaff Angus valley. Köpare är, enligt Independent, Charles Herbster, president Trumps lantbrukspolitiske rådgivare som föder upp Angus på Herbster Angus Farms i Nebraska.

LÄS MER: En uppvisning i renrasig tjurig envishet

60 000 spermadoser per år

Man kan ju undra vad det är för speciellt med en sådan tjur. Men tydligen hade den, enligt Landbrugsavisen, redan 205 dagar gammal en vikt på 507 kilo. Köparen räknar med att Angustjuren ska kunna leverera 60 000 spermadoser per år och med ett styckpris på 50 dollar, cirka 500 kronor, per dos så ska det inte behöva dröja så många år innan tjuren betalat sig.

Gammalt rekord

Tidigare rekordpris på avelstjur hölls även det av Schaff Angus Vally som sålt en Angustjur för 800 000 dollar, motsvarande närmare 8 miljoner kronor.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen