Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juli 2019

Världsarvs-stuteri förser svenska högvakten med hästar

Ett tjeckiskt stuteri som grundades på 1500-talet har fått status som världsarv av Unesco. Det är det första stuteriet som tar plats på världsarvslistan. Några exemplar av deras hästar finns även hos den svenska högvakten i Livgardets Dragonmusikkår.

 Några exemplar av den kända kladruberhästen finns även i den svenska högvakten i Livgardets Dragonmusikkår.
Några exemplar av den kända kladruberhästen finns även i den svenska högvakten i Livgardets Dragonmusikkår. FOTO: Försvarsmakten

Den så kallade Kladruberhästen har sitt ursprung i det tjeckiska stuteriet i Kladrub, efter vilket rasen har fått sitt namn. Hästarna avlades fram för att dra kejsardömet Habsburgs förnämaste vagnar för över 400 år sedan. Det är högväxta och majestätiska körhästar som numera även används till ridning. Stuteriet grundades redan på 1500-talet och är idag ett av världens äldsta fortfarande verksamma stuterier.

Används även i dressyr

Nu har stuteriet i tjeckiska Kladruby nad Labem, nio mil från Prag, placerats på världsarvslistan av Unesco, rapporterar Ekot. Enligt FN-organet är det ett av Europas ledande institutioner för hästavel, avgörande för utveckling av jordbruk och transporter.

Kladruberhästen är fortfarande en duktig draghäst, men används också i dressyr. Från början hade hästarna olika färger, men från 1700-talet användes bara vita och svarta djur.

 Två kladruberhästar på en festival i Tjeckien.
Två kladruberhästar på en festival i Tjeckien. FOTO: Kristel Richard/TT

Lugnt temperament

Hästarnas egenskaper avlades fram genom att blanda spanska andalusiska hästar med tjeckiska, tyska, danska och de kända lippizanerhästarna. På den tiden var målet med aveln att ta fram ståtliga vagnshästar som orkade dra riktigt tunga vagnslaster men som också kunde användas vid högtidliga ceremonier. De ska därför även ha ett lugnt temperament.

Har överlevt flera krig

Kladruberstuteriet överlevde flera krig genom att flyttas, men stamtavlorna från första början gick förlorade på 30-talet. 1918 när kejsardömet Österrike-Ungern tog slut blev det statligt och trots sin koppling till det kejserliga lyckades det överleva också kommunisttiden. Stuteriet har i dag även blivit en turistmagnet. Där finns både ett litet slott och en kyrka från kejsartiden.

Några exemplar av den kända kladruberhästen finns även i Sverige – bland annat i den svenska högvakten i Livgardets Dragonmusikkår.

LÄS MER: Främmande virus hos fåglar kan göra hästar sjuka

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen