Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2013

Varm höst bäddar för god sockerskörd

Just nu rullar fullastade bettransporter i en strid ström på de skånska vägarna med sikte på Örtofta utanför Eslöv. Varje dygn lossar 650 lastbilar 22 000 ton på Sveriges enda sockerbruk.

I väntan på invägning. Leveranserna till sockerbruket i Örtfofta sker enligt ett noggrant schema där chaufförerna vet exakt när de ska komma och hur mycket de ska leverera. I ungefär hälften av lastbilarna tas ett slumpmässigt stickprov på sockerhalt och renhet bland betorna.
Bild 1/9I väntan på invägning. Leveranserna till sockerbruket i Örtfofta sker enligt ett noggrant schema där chaufförerna vet exakt när de ska komma och hur mycket de ska leverera. I ungefär hälften av lastbilarna tas ett slumpmässigt stickprov på sockerhalt och renhet bland betorna. FOTO: Anna Nilsson
Sockerbeta som ska omvandlas till socker, HP-massa och betfor. Av socker blir 60 procent vitsocker och 40 råsocker (som blir till strösocker, sockerbitar och sirap på raffinaderiet i Arlöv). För att filtrera sockersaften används kalk, som sedan säljs tillbaka till sockerbetsodlarna som jordförbättringsmedel.
Bild 2/9Sockerbeta som ska omvandlas till socker, HP-massa och betfor. Av socker blir 60 procent vitsocker och 40 råsocker (som blir till strösocker, sockerbitar och sirap på raffinaderiet i Arlöv). För att filtrera sockersaften används kalk, som sedan säljs tillbaka till sockerbetsodlarna som jordförbättringsmedel. FOTO: Anna Nilsson
Birger Olsson, betförsörjningschef på Nordic Sugar tar emot cirka 2 miljoner ton betor – från att kampanjen börjar i september tills den är slut i mitten av januari. Bakom honom tippas ett lass i en speciell ficka som transporterar betorna vidare in i fabriken för vidare tillverkning under natten. Varje timme lastas 850 ton betor in i sockerbruket.
Bild 3/9Birger Olsson, betförsörjningschef på Nordic Sugar tar emot cirka 2 miljoner ton betor – från att kampanjen börjar i september tills den är slut i mitten av januari. Bakom honom tippas ett lass i en speciell ficka som transporterar betorna vidare in i fabriken för vidare tillverkning under natten. Varje timme lastas 850 ton betor in i sockerbruket. FOTO: Anna Nilsson
Ny teknik som lastar 40 ton på sju minuter: en renslastare från Holmer som rensar bort sten från betorna. Därefter lastas betorna på ett transportband. Det minskar dessutom markpackningen till skillnad mot att ha en lastmaskin. Maskinförare är Staffan Stomberg på Joakim Grahns maskinstation från Degeberga.
Bild 4/9Ny teknik som lastar 40 ton på sju minuter: en renslastare från Holmer som rensar bort sten från betorna. Därefter lastas betorna på ett transportband. Det minskar dessutom markpackningen till skillnad mot att ha en lastmaskin. Maskinförare är Staffan Stomberg på Joakim Grahns maskinstation från Degeberga. FOTO: Anna Nilsson
En följevagn kör i skytteltrafik mellan betupptagaren i fält och stukan med betor. Skördetekniken förfinas varje år. Prioritet ett är att betorna kommer upp så hela och rena som möjligt.
Bild 5/9En följevagn kör i skytteltrafik mellan betupptagaren i fält och stukan med betor. Skördetekniken förfinas varje år. Prioritet ett är att betorna kommer upp så hela och rena som möjligt. FOTO: Anna Nilsson
Tobias Kågström, maskinförare på Övedskloster i Sjöbo, tar upp betor med en sexradig upptagare från Grimme med roulettsystem.
Bild 6/9Tobias Kågström, maskinförare på Övedskloster i Sjöbo, tar upp betor med en sexradig upptagare från Grimme med roulettsystem. FOTO: Anna Nilsson
Odlarna får ett bestämt leveransdatum och transporterna organiseras av Nordic Sugar. Sockerbetskampanjen pågår från september till januari då betorna levereras till sockerbruket i Örtofta.
Bild 7/9Odlarna får ett bestämt leveransdatum och transporterna organiseras av Nordic Sugar. Sockerbetskampanjen pågår från september till januari då betorna levereras till sockerbruket i Örtofta. FOTO: Anna Nilsson
Den självgående betupptagaren från Grimme kan köras på tre sätt: midjestyrd, fyrhjulsstyrning eller krabbstyrning. Vid goda förhållanden kan den ta upp 10–12 hektar om dagen i en tank som rymmer 22 ton.
Bild 8/9Den självgående betupptagaren från Grimme kan köras på tre sätt: midjestyrd, fyrhjulsstyrning eller krabbstyrning. Vid goda förhållanden kan den ta upp 10–12 hektar om dagen i en tank som rymmer 22 ton. FOTO: Anna Nilsson
Bild 9/9 FOTO: Anna Nilsson

Betmottagningen på sockerbruket i Örtofta är öppen från sju på morgonen till tio på kvällen. Det tar 1,5 minut mellan varje ny lastbil som anländer för att lossa sin last från någon av de 2 000 sockerbetsodlarna i Skåne, Halland eller Blekinge. Från september till januari levereras cirka två miljoner ton betor för att bli socker och djurfoder på fabriken i Örtofta.

Den varma hösten bäddar för goda skördar då betorna förhoppningsvis kunnat lagra in höga sockerhalter, som hittills ligger på 17,63 procent i genomsnitt.

Den nya sockerpolitiken som infördes 2006 ritade om sockerbetskartan i hela Europa. För Sverige innebar förändringen att odlingen numera är koncentrerad till ett enda bruk i Skåne. Stora förändringar stundar när sockerkvoterna avskaffas 2017 i EU och marknaden släpps fri. Men Birger Olsson, betförsörjningschef på Nordic Sugar, ser positivt på framtiden.

– Svenska odlare är effektiva och de projekt vi jobbar på för att öka skördarna ger en bra grogrund att stå på, säger han.

Vad hände när betodlingen försvann på Gotland. Lyssna här på inslaget i Lantbrukspodden. Film på när betor tas upp och rensas på Övedkloster utanför Sjöbo i Skåne finns på Land Lantbruks Instagramkonto som du hittar här. Där finns även fler bilder från betupptagningen. Lyssna på fördjupande intervjuer, från betfält till bruk i Lantbrukspoddens 13:e avsnitt som kommer den 5 december.

Fakta: Nordic Sugar Örtofta

  • Odlare: I Sverige finns cirka 2 000 sockerbetsdodlare.
  • Antal anställda: 165 heltid, 80 kampanjanställda.
  • Årsproduktion: 350 000 ton rent socker.
  • Biprodukter: Varje dag tillverkas cirka 69 000 ton HP-massa, 74 000 ton Betfor och 58 000 ton melass.

Relaterade artiklar

Till toppen