Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 februari 2018

Värme stressar korna mest

Hög värme är det som mjölkande kor klarar sämst. Riktigt varma sommardagar kan mjölkproduktionen sjunka och dessutom försämras fertiliteten.

 Kor gillar inte gassande sol. Se till att mjölkande kor har tillgång till skugga, träd är bäst.
Kor gillar inte gassande sol. Se till att mjölkande kor har tillgång till skugga, träd är bäst. FOTO: Ann Lindén

– När temperaturen går upp mot 25 grader märker man att mjölkavkastningen minskar, foderintaget minskar, vattenintaget ökar och fertiliteten blir sämre. Brunsten blir kortare och tecknen på brunst minskar, säger Maria Åkerlind, Växa Sverige i Uppsala.

”Tillgång till skugga”

Det finns utländska uppgifter om att endast 10 till 20 procent av semineringarna på värmestressade kor resulterar i dräktighet.

– Kor gillar inte gassande sol. Kom ihåg att se till att mjölkande kor har tillgång till skugga, träd är bäst, kallt dricksvatten och dessutom behöver de extra salt. Det räcker långt med dricksvatten och saltsten placerade på alla ställen där korna vistas, säger Maria Åkerlind.

Nattbete ett alternativ

Träd ger bäst skugga på bete. Lövverken avdunstar vätska vilket gör att det blir lite svalare.

Ett sätt att ge kor mer svalka inne i ladugården, förutom väl fungerande och rätt placerade fläktar, är att använda sand som strömedel. Har man ett bra och välventilerat stall kan ett alternativ vara att låta korna vara inne på dagen när det är som varmast och i stället släppa dem på nattbete.

Tre viktiga kom ihåg!

För kon:

Skugga

Extra vatten

Saltsten

För bonden:

Keps

Extra vatten

Extra salt på maten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen