Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2019

Värmefläkt kan ha orsakat storbranden

Omkring 80 kor blev lågornas rov när ladugården på Aspsäters gård i Nysäter brann i söndags.

Nu finns tecken på att ett elfel på en värmefläkt orsakade branden.

 Det finns misstankar om att ett elfel på en värmefläkt orsakade branden i ladugården på Aspsäters gård i söndags. Arkivbild.
Det finns misstankar om att ett elfel på en värmefläkt orsakade branden i ladugården på Aspsäters gård i söndags. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Det var i söndags kväll som larmet gick om att det brann i en ladugård på Aspsäters gård i Nysäter utanför Säffle. 80 ungdjur brann inne, medan 120 kor klarade sig. Merparten av ett foderförråd, stallet med hästar och maskinhallen klarade sig också undan lågorna.

Värmefläkt kan vara boven i dramat

– Vi har trappat ner här nu och inväntar att det svalnar så polisen kan komma hit och spärra av och påbörja en teknisk undersökning om brandorsaken. Det kan möjligtvis vara en ventilationsfläkt som orsakat den, men vi får se, säger Tobias Erlandsson på Arvika räddningstjänst till Säffle-Tidningen.

Egen utredning

Räddningstjänsten kommer sannolikt också göra en egen undersökning.

– Jag tror att vi också kommer göra en egen utredning av brandorsaken och se hur vi har jobbat. Vi gör det ibland vid större bränder, säger Tobias Erlandsson till Svt Värmland.

Grannarna ställde upp

Han gladde sig över den snabba uppbackningen av grannar som kom för att hjälpa till både på söndagskvällen och under måndagen.

– Det dröjde inte lång stund innan det stod en lång rad med folk och traktorer med släp här. De ringade in djuren och erbjöd sig att ge korna värme och mat i sina ladugårdar. De som skulle kalva fick åka med medan de andra fick plats här i den andra ladugården. Det var underbart att se, säger Tobias Erlandsson till Säffle-Tidningen.

Läs mer: Ett 80-tal kor döda i ladugårdsbrand

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen