Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 juli 2018

Värmen dämpas och regn väntas

Chockvärmen med dagar över 30 grader väntas avta i veckan. Det ser även ut att bli en del regn.

– Men det blir inte på något sätt kallt, utan fortfarande sommarväder, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

 Lokalt regn med åskinslag väntas, men skurarna väntas vara kortvariga.
Lokalt regn med åskinslag väntas, men skurarna väntas vara kortvariga. FOTO: Johan Nilsson / TT

Denna sommar har varit den varmaste på minst 260 år och samma sak har gällt för antalet 30-gradersdagar. I ytterligare ett par dagar verkar det bli riktigt varmt.

– Vi har fortfarande temperaturer som ligger över det normala, framför allt under måndagen och tisdagen. Då det ser ut att vara över 30 grader i den södra delen av landet, säger Emelie Karlsson.

Men när kalendern visar augusti kommer termometern också att ändras – och i stället visa mellan 20 och 25 grader. På många håll får semesterfirare vänja sig vid att vid att solskenet avbryts i stunder till förmån för lokala regnskurar. Korta och kraftiga sådana, med inslag av åska.

– Det är lite antingen eller. Antingen regnar det ganska mycket eller ingenting alls. På ett ställe kan det regna ganska kraftigt och någon mil därifrån kanske det inte kommer något över huvud taget. Däremot ser vi inget regn som kommer att hålla på i timmar, som vi kanske hade behövt, säger Emelie Karlsson.

Med andra ord går det utmärkt att behålla sommarkläderna på, men se till att packa med ett paraply eller regnkläder.

LÄS MER: Han kör 30 mil om dagen för foder till djurenLÄS OCKSÅ: Se hur torkan bränt sönder Europa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen