Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april 2019

Värmen ledde till ovanligt många lamm

Sörmland

Det våras för lammen. På Onsberga gård har det lagom till påsk fötts ovanligt många lamm - de flesta av gårdens tackor har fått både trillingar och fyrlingar.

Det har varit en hektisk period för Erika och Torbjörn Olsson på Onsberga gård i Sörmland. Under ett par veckor har de flesta av gårdens hundra tackor lammat. I vanliga fall brukar de få tvillingar men i år har många fått både tre och fyra lamm – förra årets torka påverkade så att det blev en naturlig flushingseffekt.

– Det var som om de tappade sugen i somras då det var så varmt, trots att vi stödutfodrade hade vi svårt att hålla tackorna i bra hull. När sedan den värsta värmeböljan gick över och gräset växte fick de tillbaka aptiten och då släppte vi baggarna. Resultatet blev markant fler lamm, säger Erika.

 I år har det fötts ovanligt många trillingar och fyrlingar. Erika Olsson har därför behövt stödutfodra några av lammen med mjölkersättning, något som gjort henne populär.
I år har det fötts ovanligt många trillingar och fyrlingar. Erika Olsson har därför behövt stödutfodra några av lammen med mjölkersättning, något som gjort henne populär. FOTO: Marianne Lindberg

Kommer att säljas direkt till kund

Gårdens påsklamm kommer att slaktas i höst och säljas direkt till kund, utan mellanhänder. En stor del av köttet är förbeställt av privatpersoner och restauranger, medan en del säljs i den egna gårdsbutiken, på marknader, i lokala butiker eller via rekoringar.

Erika och hennes make har drivit den Kravcertifierade gården i sju år och sakta byggt upp sina djurbesättningar (se faktaruta) och fått ett nätverk av stamkunder vars efterfrågan på svenskt lammkött har ökat.

– Jag vill inte påstå att vi är särskilt duktiga på att producera kött. Däremot är vi bra på att berätta om våra produkter – om skillnaderna mellan ett lamm på 4 månader och ett ungdjur som är 1,5 år. Vi förklarar för våra kunder om våra förutsättningar och hur vi jobbar med kretsloppet på gården. Vi lägger också ner mycket tid på att få veta vad kunden vill ha, säger Erika som även brukar bjuda in sina kunder med personal till gården.

 Fåren bor i en före detta ladugård för mjölkkor som hägnas in i olika avdelningar beroende på när tackorna har lammat. När tiden är mogen kommer lamm och tackor att kunna gå in och ur ladugården innan de kan släppas ut i hagar och skog på sommarbete.
Fåren bor i en före detta ladugård för mjölkkor som hägnas in i olika avdelningar beroende på när tackorna har lammat. När tiden är mogen kommer lamm och tackor att kunna gå in och ur ladugården innan de kan släppas ut i hagar och skog på sommarbete. FOTO: Marianne Lindberg

Hitta rätt produkt till rätt kund

För Erika är köttkvalitet ett relativt begrepp beroende på kund.

– Det gäller att få rätt produkt till rätt kund. Någon vill äta klimatsmart kött och väljer våra lamm som betat gräs. En annan vill ha lamm bara för att det är gott. En restaurang kanske vill ha ett kött som är lite fetare med mycket smak, men det vill kanske inte en privatkund vill ha. Det gäller att lyssna och anpassa sin produktion.

Men för att få den ekvationen att gå ihop måste det finnas ett förtroende från kunden att det tar tid att producera köttet.

– Att sälja köttet är lätt idag, det finns en stor efterfrågan på närproducerat, bra kött. Det jobbiga är att få ut köttet till kund, det kostar, säger Erika som själv levererar köttet i egen kylbil.

Läget en fördel för Onsberga

Men leveranserna är också ett bra tillfälle att hålla kontakt med kunderna, varav några är krogar som drivs av Sveriges främsta kockar.

– Jag vill kunna träffa kocken och fråga om “köttet blev som du hade tänkt?”.

En fördel för gårdsbutiken är närheten till köpstarka kunder i Stockholm och läget utmed E4, inte minst under sommaren. En annan är att allt fler efterfrågar närproducerat.

– 40-talisterna är våra bästa kunder. De kommer på sina motorcyklar eller i öppna sportbilar. Vi har också en stark kundgrupp som vill äta mindre men bra kött.

En nackdel är att kunderna inte är lika benägna att köpa mer “udda” bitar. För att råda bot på det låter Onsberga förädla en del kött och kan sälja det som chark och korv och få rejält betalt.

Ibland får man uppfostra kunderna lite

När det gäller lammuppfödning tycker Erika att svenska konsumenter är bortskämda som bara vill ha färskt kött till påsk.

– Vi får uppfostra kunderna att det går lika bra att äta fryst kött. För jag tycker egentligen att lamm ska födas på våren och slaktas på hösten.

Men till påsk kommer hon dock att sälja färskt kött, även om det mesta är förbokat.

– Det är några eftersläntrare som fick övervintra och bli påsklamm.

LÄS MER: Närproducerat lockar pendlareLÄS MER: Lokala gårdar och kommuner i vårdsamarbete

Fakta: Onsberga Gård

Verksamhet: Kretsloppsgård med hereford-anguskor, linderöds- och mangalizagrisar, får samt killingar som fungerar som slyröjare under sommaren. Spannmålsodling och skog. Allt foder odlas på gården.

Drivs av: Erika och Torbjörn Olsson. Paret bor tillsammans med sina tre barn, 16, 14 och 10 år.

Kunder: Mathias Dahlgrens restauranger, Grand Hôtel, Spritmuseum, Taxinge krog med flera samt privatkunder.

Areal: 200 hektar med arrenden.

Antal anställda: En djurskötare på heltid. “Men vi kan vara upp till 15 personer på förmiddagskaffet under säsong då vi har mycket goda grannar, vi hjälps åt.”

Fakta: Fåruppfödningen

Korsningsbesättning med hundra tackor, främst av rasen suffork. Försök pågår med baggar av andra raser, till exempel dorper för mer marmorerat kött.

Erikas tre bästa tips

1. Ta dig tid att lyssna på kunderna – de är dina bästa rådgivare vid produktutveckling.

2. Lär känna och beskriva din produkt.

3. Involvera dina kunder i verksamheten, de blir dina bästa ambassadörer.

Relaterade artiklar

Till toppen