Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 april 2019

”Varning för upprepning av fjolårstorkan”

Hos oss börjar uteblivet regn att bekymra mer och mer för varje dag, skriver råvaruexperten Björn Folkesson, men råder att inte sälja i panik.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Valuta. Euron gick igår över 10,50-stecket och dollarn gick idag över 9,40 kr. Möjligen är detta spekulativa pengar som rör på sig inför ett förväntat besked om utebliven räntehöjning från riksbankens sida. Jag har tidigare sagt att 9,70 kr kan vara ett mål för att säkra den euroexponerade sidan av företaget. Vi har ju såväl EU-stöd som spannmålspriser att se upp med.

Det kan också nämnas att euron faller även mot dollar vilket är en få ljuspunkter för Sveriges spannmålsodling. Vi fortsätter att hålla uppsikt, för det här är viktiga faktorer nu och framöver.

Vete. Nu läser vi om nya bottnar. Fonder säljer mer än de köper och grunden för deras beslut vilar på det sällsynt goda vädret som nu råder över Ukraina i öster och, naturligtvis, över USA i väster. Hos oss däremot börjar uteblivet regn att bekymra mer och mer för varje dag. Spannmålsköparna har nu krupit under 1,40 kr för vete fritt gård räknat och då är vi tillbaka på priser som helt tappat kontakten med den torka vi hade i somras. I den här situationen med ett smalt bälte av torkhot i Sverige Danmark och Tyskland så drabbas vi av låg skörd till lågt pris. Jag råder inte någon att sälja i panik eftersom i synnerhet det tyska minnet är intakt.

Meteorologer i just Tyskland har nu varnat för en upprepning av fjolårstorkan och då är det fullt möjligt att vi kan få se en viss uppgång i vetepriset framöver. Om likväl priserna forsätter falla så kan det mycket väl vara klokt att köpa viss del börsvete men då skall det vara bra mycket billigare än vad det är nu och sedan spekulera i låg skörd på södra halvklotet. Här hemma har nog veteodlarna fullt huvudbry med kvävets dåliga tillgänglighet på grund av torka i ytskiktet. Det finns gott fukt en bit ned i jorden men kvävet läggs på ytan och där är det oåtkomligt utan regn.

Mjölk. Mjölkinvägningen Frankrike är nu 0,2 procent lägre än i fjol vid samma tid medan Tyskland har ökat lika mycket. Det börjar annars bli lite oro i Tyskland om att torkan skall bestå och i så fall sänka förstaskörden och kanske göra fodersituationen värre än i fjol. Vad gäller faktiska priser så är kontraktspris på Eurexbörsen för pulver nästan samma som priset på fysisk vara, vilket gör att börsen mycket väl kan användas som riktmärke för oss.

Med tanke på Fonterras ständiga uppgångar så pekar det mesta på fortsatt stabilt mjölkpris och ny uppgång är inte alls omöjligt. Den situation som är under uppsegling är ju minst sagt gynnsam för mjölk med högst sannolikt foderprisfall och stabilt till stigande mjölkpris.

Björn Folkesson

råvaruexpert

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen