Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 april 2018

Varumärkena sista resten av Svensk Mjölk

Norrmejerier, Arla, Falköpings Mejeri och Skånemejerier är de enda som får tillverka Herrgård, Grevé och Präst, eftersom de äger rätten till varumärkena via Svensk Mjölk. Varumärkena är i stort sett det sista som återstår av Svensk Mjölk som har förvaltat dem.

FOTO: Ann Lindén

Svensk Mjölk ägs av Norrmejerier, Arla, Falköpings Mejeri och Skånemejerier via Skånemejeriers ekonomiska förening som består av svenska mjölkproducenter.

Betalar licensavgift

När det bondeägda Skånemejerier såldes till det franska privatägda Lactalis 2012 skrevs ett licensavtal med Svensk Mjölk om att Skånemejerier skulle få fortsätta använda ostvarumärkena. Avtalet innebär att Skånemejerier AB betalar en licensavgift till Svensk Mjölk för att få använda varumärkena Grevé, Herrgård och Präst. Ett krav för att få använda namnen är att ostarna görs på svenska råvaror från svenska mjölkbönder.

Svensk Mjölk vann

Förra året kunde ATL avslöja att Skånemejerier hade utmanat Svensk Mjölk och ville få de tre varumärkena ogiltigförklarade. Efter en process, med höga advokatkostnader för både Svensk Mjölk och Skånemejerier, avgjordes tvisten mellan Svensk Mjölk och Skånemejerier i en skiljenämnd till Svensk Mjölks fördel.

Hade skiljenämnden gått på Skånemejeriers linje hade det kunnat bli undergången för Svensk Mjölk och de svenska varumärkena. Detta skulle i sin tur kunna påverka hur andra aktörer agerar, till exempel Ica, Coop och Axfood som konkurrerar med egna varumärken.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen