Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 mars 2018

Vasaloppets gröna policy får bönder att se rött

Lantbrukare reagerar starkt mot Vasaloppets beslut om att bara servera vegetariskt för miljöns skull. Även LRF:s regionordförande Martin Moreaus ryter ifrån. Genom att bara servera vegetarisk mat sviker man de bönder som ställer upp för arrangemanget, skrev han i ett debattinlägg.

 Köttbonden Jan Forssell, även ordförande för Sveriges nötköttsproducenter, reagerade kraftigt när han läste om Vasaloppets klimatpolicy.
Bild 1/2 Köttbonden Jan Forssell, även ordförande för Sveriges nötköttsproducenter, reagerade kraftigt när han läste om Vasaloppets klimatpolicy. FOTO: Trons
 LRF-ordförande i Dalarna, Martin Moreaus, är besviken över Vasaloppets policy.
Bild 2/2 LRF-ordförande i Dalarna, Martin Moreaus, är besviken över Vasaloppets policy. FOTO: Ann Lindén

Vasaloppet vill ta ansvar för sin klimatpåverkan och gör det bland annat genom att servera enbart vegetarisk mat – lakto-ovo-vegetarisk lasagne – till måltiden som alla åkarna får serverade efter målgång.

”Hets mot köttet”

Detta fick köttbonden och markägaren Jan Forssell, även ordförande för Sveriges nötköttsproducenter, att reagera.

– Det är en väldig hets mot köttet i media och jag kände att Vasaloppet föll in i det populistiska. Man får gärna servera vegetarisk lasagne men kom inte och påstå att Vasaloppet blir grönt på grund av det, säger han.

– Hela spåret ligger på lantbrukares mark och man är helt beroende av dem. Man menade nog inget illa från Vasaloppet, men man har inte tänkt efter och inte sett till helheten, säger han.

Inbjudna till möte

Redan under loppet på söndagen blev han och LRF-ordförande i Dalarna, Martin Moreaus, inbjudna till ett möte med bland andra Vasaloppets VD Eva-Lena Frick som nåtts av upprördheten i social medier.

Ni har kritiserats av framför allt bönder och då som starkast i Dalarna, för att ni uppmanat till att undvika kött. Vad säger du om det?

– Jag har förstått att det har uppfattats så, men det har inte varit vår mening. Vi är ledsna över situationen som har uppstått. Vår ambition är att samarbeta med den lokala och regionala näringen och vi är ledsna över att det har uppfattats på detta sätt. Vi är inte emot kött, vi serverar kött, och vi kommer att ha kött även framledes, säger Eva-Lena Frick, VD för Vasaloppet.

Kan ni förstå att många blivit upprörda?

– Vi har självklart förståelse för det, men samtidigt är vår ambition att göra så rätt vi kan på alla punkter, säger hon.

Kan du förstå kritiken om att ni inte tänkt långsiktigt när ni kritiserar köttkonsumtion samtidigt som öppna landskap är förutsättningen för Vasaloppet?

– Det är jättebra och viktigt att boskap håller landskapet öppet och kulturlandskapet är en fantastisk tillgång. Men det handlar om en måltid, i till exempel Vasaloppets restaurangtält kommer allt kött och all fisk från lokala leverantörer, kycklingen från Småland och det vegetariska från Lantmännen, säger hon.

”Tror det kan bli bra”

Martin Moreaus var nöjd efter mötet och upplevde att Vasaloppsledningen lyssnade på synpunkterna.

– Vi beskrev hur vi ser på saken, att det inte handlar om en vegetarisk lasagne, utan att bönder generellt upplevde det som att här kommer en till som talar om att det vi gör är värdelöst. Vi enades om att de skulle återkomma med ett förtydligande och jag tror att det kan bli bra om det får ta lite tid, säger han.

”Sved ordentligt”

Martin Moreaus tror att Vasaloppet inte räknat med vilka effekter ställningstagandet skulle få.

– Det sved ordentligt i hjärtat på bönder, inte bara i Dalarna, som står i ladugården och lyssnar på Vasaloppet medan de sköter om djuren. Men bönderna i Dalarna är betydligt mindre diplomatiska än jag i sina kommentarer. Jag hoppas att vi kan gå vidare efter det här, säger Martin Moreaus.

Mullrat bland bönder

För det har mullrat ordentligt bland markägare och lantbrukare i Dalarna under helgen.

– Jag har fått sms och samtal även från folk som jag inte känner och de är väldigt, väldigt upprörda. Vasaloppsledningen är också medveten om detta, men de behöver erkänna gentemot markägare och lantbrukare att det blev fel. Nu får vi se till att det kommer ut något positivt av detta, säger Jan Forsell.

– Nu krävs ett tydligt uttalande och att man i praktiken funderar på hur man kan lyfta den lokala och svenska maten i samband med evenemanget i framtiden, säger Martin Moreaus.

”Har mycket att lära”

Många lantbrukare och markägare är besvikna och ledsna och ser gärna en ursäkt. Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Vi har påbörjat en konstruktiv dialog med LRF och Sveriges Nötköttsproducenter, och vi har mycket att lära av dem. Vi jobbar just nu på en kommentar som vi snarast ska kommunicera med dem, säger hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen