Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 juli 2018

Västerås stöttar bönderna - får klippa stadens grönytor

UPPDATERAD. Västerås bönder stöttar bönderna genom att upplåta sina grönytor. Bönderna får klippa grönytorna och använda gräset som djurfoder.

FOTO: Mostphotos

Västerås har svarat ja på en förfrågan om att upplåta stadens grönytor för att ge djuren foder i den svåra torkan. Bönderna får klippa en dryg handfull grönytor i staden på totalt tio hektar. Gräset får sedan användas som foder till djuren.

”Vi fick en fråga från en invånare som undrade om vi kan hjälpa till med att skänka foder till djur. Vi vill naturligtvis gärna hjälpa till och erbjuder därför bönder att klippa en del av stadens grönytor och använda gräset som foder”, skriver staden i ett skriftligt uttalande, som även ligger ute som ett inlägg på Facebook.

I skrivande stund har inlägget gillats av drygt 2 400 personer och delats 2 425 gånger.

Får behålla gräset

Någon kompensation för att klippa gräset utgår inte till bönderna. Men de får behålla gräset. Det får inte säljas vidare, utan får endast användas som foder till böndernas egna djur.

Arbetet fördelas genom att de lantbrukare som vill utnyttja möjligheten får boka in en yta. Tanken är att ytorna ska räcka till så många bönder som möjligt. Park- och naturenheten i staden ser till att klippningen av grönytorna uppfyller de krav som ställs. Staden varnar samtidigt att det är upp till bönderna att se till att gräset är fritt från flaskor, burkar och annat som kan skada djuren.

Sollefteå förmedlar hjälp

Även Sollefteå kommun har ryckt ut till stöd för bönder vars djur hotas av svält. Via sin hemsida meddelar kommunen att de som äger åkerplättar eller åkermark kan kontakta kommunen så skickas detta vidare till djurägare som har behov.

Facebook-grupp för stöd

På Faceboook finns även en grupp, framför allt med inriktning Uppland, Betesmark åt betesdjuren, där det är möjligt att be om hjälp eller erbjuda mark eller hjälp.

LÄS OCKSÅ: Konsumenterna kan stötta när torkan slår hårtLÄS MER HOS LAND: Kommuner erbjuder foder till bönder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen