Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 januari 2018

Vått och torrt när väderåret 2017 sammanfattas

Under första halvan av året slogs det larm om extrem torka och sinande brunnar. Under hösten och vintern tog regnet dock revansch. Men hur blev nederbörden sett till hela året? SMHI och grönt väder sammanfattar väderåret 2017.

FOTO: Väder.se

Under de första veckorna 2018 har SMHI utfärdat varningar för höga flöden i södra Sverige och på flera håll står åkrar under vatten. Hösten 2017 präglades precis som början av detta år av väta. Vilket på flera ställen fick kompensera för den torra våren och sommaren.

LÄS MER: SMHI utfärdar varning för höga flöden i åtta länLÄS OCKSÅ: Vätan är bra för grundvattnet men en risk för grödorna

Mindre i mellersta Sverige – mer i norr och söder

Ett år som 2017, med både extrem torka och mycket väta, är det svårt att få en uppfattning om hur nederbörden varit totalt sett till hela året.

När SMHI och grönt väder sammanfattar nederbördsmönstret under 2017 på väder.se står det klart att i delar av mellersta Sverige har det fallit något mindre än normalt under året. Medan det i norra Norrland och sydligaste Götaland har fallit mer än normalt.

Avvikelser under vår och höst

Under våren var nederbördsavvikelserna från det normala stora i stora delar av landet. Men under hösten var avvikelserna från det normala störts i norra Skåne, Halland, Blekinge, Gotland och upp längs norrlandskusten där det varit betydligt blötare än vanligt.

väder.se ser du filmen över hur olika områden drabbats.

LÄS MER: Vattennivåerna har återhämtat sig

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen