Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 april 2019

Vatten hett ämne på LRF Jämtlands stämma

ÖSTERSUND

Ett vattenskyddsområde kring sjön Näkten orsakade mest diskussioner under LRF Jämtlands stämma. Efter en skärpning av formuleringarna insåg motionärerna från Lockne-Näs LRF-avdelning och regionstyrelsen till slut att de nog ändå var överens.

 Alla motioner på LRF Jämtlands stämma presenterades på film. Ordförande Lars Ahlin läste upp regionstyrelsens motion om ett digitalt forum för förtroendevalda.
Alla motioner på LRF Jämtlands stämma presenterades på film. Ordförande Lars Ahlin läste upp regionstyrelsens motion om ett digitalt forum för förtroendevalda. FOTO: Lena Johansson

Det har varit ett jobbigt år, konstaterade regionordförande Lars Ahlin i sitt inledningsanförande. När han valdes för ett år sedan sa avgående ordförande Håkan Nilsson att han hade tur som tog över när det inte var kris i någon bransch. Tre månader senare drabbades Sverige av den värsta torkan på 150 år och de största skogsbränderna i mannaminne. Så nog har regionstyrelsen fått veta att den lever.

– Men mitt i allt elände har jag imponerats av den solidaritet och styrka som LRF kunnat visa upp, sa Lars Ahlin. Vi är ett bra gäng i kris och vi har visat samhället att vi är viktiga.

Palle lyfte torkan

LRFs förbundsordförande Palle Borgström gästade årets sista regionstämma. Även han lyfte torkan och skogsbränderna och påminde om att kriserna också visat på böndernas dådkraft.

– Vi har räknat ut att det spreds mer vatten från gödseltunnorna än vad brandflyget gjorde, sa han. Vi har visat att bönderna behövs i fler avseenden och att landsbygdsbefolkningen verkligen inte är någon oväsentlig grupp.

Fem motioner vidare

När motionsbehandlingen kom igång gick allt som på räls. Motion efter motion klubbades igenom utan några längre diskussioner. Fem av 14 motioner gick vidare till riksförbundsstämman, däribland en från regionstyrelsen om ett digitalt forum och arkiv för förtroendevalda.

Näktern ledde till diskussion

Mest diskussion blev det kring motionen om vattenskyddsområdet vid Näkten. Två kommuner använder sjön som ytvattentäkt och ett omfattande skyddsområde har därför skapats kring den.

Det betyder att bönderna runt sjön måste ha tillstånd bland annat när de ska sprida gödsel eller till och med tanka sin motorsåg. Vansinnigt, ansåg motionärerna och dessutom dyrt eftersom varje tillståndsansökan kostar 7 000 kronor.

Stämmans utropstecken:

Stämmodeltagarna bjöds på lokalproducerad renskavgryta med potatismos till lunch.

I samband med det passade styrelseledamoten Marianne Gråik, som är renägare och same, på att berätta att om rovdjurstrycket i Sverige skulle sänkas till 10 procent skulle man kunna rädda 30 000 renar och drygt 3 miljoner fler portioner renkött per år skulle kunna serveras.

Regionstyrelsen hade svarat motionärerna att den redan arbetar aktivt med ärendet och därmed ansågs motionen besvarad. Stämman gick på styrelsens linje, men de aktiva motionärerna lyckades få diskussionen öppnad igen efter avslutad motionsbehandling och stämman skärpte formuleringen till att regionstyrelsen ska verka för att tillståndshantering inte ska bekostas av enskilda brukare utan av staten.

Till nya ledamöter i regionstyrelsen valdes Johan Wikström, Revsund (fyllnadsval på ett år) och Ann-Sofie Collin, Järpen. De ersätter Hanna Nordström och Agnes Jörgensen som avböjt omval.

Motioner till riksförbundsstämman

– Torkaersättning

– Biotopskydd

– Regler för bebyggelse på landsbygden

– Belysning på landsbygden

– Framtidens forum för förtroendevalda

Utmärkelser

LRFs silvernål:

– Lars Olsson, Ås

– Ivan Myhr, Offerdal

– Ulla Thalén, Ragunda

Årets lokalavdelning:

– Frostvikens LRF

Länsförsäkringars Ung växtkraft-stipendium:

– Martin Karlsson, Bölåsen

LÄS MER: Lantbrukare fruktar ökade kostnader (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen