Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2018

Vattennivåerna har sjunkit snabbt

Vattennivåerna i de små magasinen, där egna brunnar tar sitt vatten, har sjunkit onormalt mycket och är på sina håll väldigt lågt för årstiden.

 Den egna brunnen kan sina.
Den egna brunnen kan sina. FOTO: Mostphotos

Grundvattennivåerna under juni månad i de små magasinen, det vill säga förhållandena för de med egna brunnar, grävda eller bergborrade är under eller mycket under för stora delar av landet.

– Påtagligt nu är de väldigt låga vattennivåerna i framförallt Götaland men även ett stråk i mellersta Norrland. Där är en väldigt stor förändring den senaste tiden med snabbt sjunkande grundvattennivåer, och fortsätter den här trenden så kan vi räkna med att väldig många som har egna brunnar kan komma att få problem senare under sommaren. Det finns säkert de som redan har problem, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Statens geologiska undersökning, SGU.

Onormal förändring

Sedan den förra månaden har nivåerna i de små magasinen sjunkit med 40 till 100 centimeter på de allra flesta platserna, och det är en onormalt stor förändring för årstiden. Det finns däremot områden i Norrland med normala nivåer.

Ägare till grävda brunnar eller borrade brunnar där det finns risk för saltinträngning uppmanas vara försiktiga med vattnet, eftersom tilgången på grundvatten i de små magasinen förväntas sjunka ännu mer under sommaren.

Normalt i stora magasin

Nivåerna i de stora magasinen, som försörjer till exempel kommuner med vatten, är det inga större avvikelser från det normala just nu. På de flesta ställen ligger nivåerna nära de normala och längs norra Norrlandskusten samt områden i södra och östra Götaland är nivåerna över de normala.

I Svealand och nordligaste Götaland är grundvattennivåerna under de normala för årstiden fortfarande, men det rör sig inte om en så stor avvikelse.

Läs mer: Förbered dig på torkan – här är 8 tips

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen