Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj

Vätternrundan och O-ringen satsar på lokalproducerad mat

Vätternrundan och O-ringen storsatsar på lokalproducerad och svensk mat under årets arrangemang.

– Vi vill känna oss trygga med att maten är välproducerad och bra för våra deltagare, säger Gunilla Brynell-Johansson, VD för Vätternrundan.

 Cirka 38 000 cyklister deltar i Vätternrundan.
Cirka 38 000 cyklister deltar i Vätternrundan. FOTO: Petter Blomberg

I ett samarbete med LRF ska deltagare och besökare på Vätternrundans arrangemang få möjlighet att ta del av mat som vildsvinskebab, lammburgare och hållbara vegetariska alternativ, allt med lokal eller svensk stämpel.

Lokal målgångsmat

För de cirka 38 000 cyklister som kämpar sig runt Vätternrundans olika lopp i juni väntar till exempel svensk och lokalproducerad målgångsmat.

 Gunilla Brynell-Johansson, VD, Vätternrundan.
Gunilla Brynell-Johansson, VD, Vätternrundan. FOTO: Micke Fransson/Vätternrundan

– Vi säkerställer att det är svenska råvaror för de som har gjort sina fantastiska lopp. Vi kommer även ha en food court med lokala aktörer och lokal mat, säger Gunilla Brynell-Johansson, VD för Vätternrundan.

Hållbar mat

Arrangörerna för Vätternrundan vill därmed att även de upp till 90 000 personerna som befinner sig i området under loppen ska få prova på hållbara matalternativ. 

O-ringen lagar lokalt live

Mat för de lite mindre rörliga besökarna kommer även orienteringsevenemanget O-ringen ha i juni. De tar hjälp från LRF och plockar in en kock från Östergötland och placerar hen på torget bland utställare och barnaktiviteter. Där kommer mat på lokala råvaror lagas live.

 Carl Selling, Regionansvarig kommunikatör för LRF Östergötland.
Carl Selling, Regionansvarig kommunikatör för LRF Östergötland. FOTO: LRF

Vill prata om lantbrukaryrket

– Vi ville göra något intressant och spännande. Vi ser det som en ingång till att ha samtal om lantbrukares jobb och hållbarhetsengagemang, säger Carl Selling, regionansvarig kommunikatör för LRF i Östergötland.

Fakta Vätternrundan

Cykelloppet blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige att ISO-certifieras för hållbarhet vid evenemang.

Pågår 7-15 juni.

Cirka 38 000 cyklister deltar i loppen.

Består av Halvvättern, Tjejvättern, Vätternrundan, MTB-Vättern och Minivättern.

Källa: vatternrundan.se 

Hållbara resor

Det kommer även finnas en traktor av äldre modell och en av nyare modell på plats för att visa och prata om maskinernas tekniska utveckling. För det är inte bara maten som är i fokus för hållbarhet under de båda evenemangen. Något som Vd:n för Vätternrundan vill betona.

– Man måste titta på alla delar. Maten är givetvis viktig för hållbarheten, men allra störst klimatavtryck gör resorna som deltagarna gör till våra lopp. Vi arbetar med att påverka tågoperatörerna och har även en sajt där deltagare kan flagga upp att man ska resa och då lyfta frågan om samåkning, säger Gunilla Brynell-Johansson.

 Under O-ringen väntas cirka 18 400 deltagare.
Under O-ringen väntas cirka 18 400 deltagare. FOTO: O-ringen

Fakta O-ringen

Orienteringslopp bestående av sex tävlingar, där 5-dagars funnits med sedan starten 1965.

Pågår 21-27 juli.

Cirka 18 400 orienterare deltar i loppen.

Evenemanget är miljömärkt sedan 1999.

En O-ringenstad med ett O-ringenstorg sätts upp med cirka 10 000 campinggäster och olika aktiviteter.

Källa: oringen.se

LÄS MER: Alpina VM satsar på svenskproducerad mat

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen